Днями виповнюється десята річниця від дня загибелі видатного політичного і громадського діяча, національного провідника, Героя України, лідера Народного руху В’ячеслава Чорновола. В суботу в столиці з цієї нагоди відбудеться низка урочистостей. Зокрема, всіх бажаючих запрошують об 11-й годині до Володимирського кафедрального собору. Там пройде поминальна панахида. Затим біля пам’ятника В’ячеславу Максимовичу товариші організовують віче пам’яті. У Київському міському будинку вчителя в суботу відбудеться також вечір пам’яті героя.

Водночас усі ці заходи, вважають його побратими, не можуть применшити гіркоти втрати, адже найкращим вшануванням було б виявлення та засудження організаторів і виконавців цього зухвалого вбивства. Щоправда, з року в рік, з наближенням трагічної дати, навколо цієї теми активізується певний рух, та щойно вона минає, все знову сходить нанівець.

Нагадаємо: В. Чорновіл загинув в автокатастрофі під Борисполем 25 березня 1999 року. Автомобіль, в якому лідер Народного руху повертався з Кіровограда, на великій швидкості врізався у вантажівку з причепом, що розверталася. Слідство встановило, що причиною загибелі став нещасний випадок. Товариші В. Чорновола обставини його загибелі вважають від самого початку і донині спланованим політичним вбивством.

...«Дай, Боже, нам любити Україну понад усе сьогодні — маючи, щоб не довелося потім гірко любити, втративши». Цей вислів В’ячеслава Максимовича, викарбуваний на його пам’ятнику в столиці, як ніколи актуальний і нині, коли до влади рвуться цинічні прагматики, для яких не існує такого поняття, як національна ідея, а Батьківщина є лише плацдармом для збагачення.

М. К.