Після майже дворічної перерви російську столицю з робочим візитом відвідали народні депутати України на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради Олександром Лавриновичем.

Подія важлива, доленосна. Бо активні міжпарламентські контакти свідчать про рівень цивілізованих відносин між країнами. Саме законодавці здатні розв’язати проблеми, котрі протягом багатьох років гальмують економічне, політичне і гуманітарне співробітництво України і Росії.

Гості з Києва зустрілися зі своїми колегами з Ради Федерації і Державної Думи РФ і обговорили питання уніфікації законодавства, насамперед у сфері прикордонного і міжрегіонального співробітництва.

Перший заступник голови верхньої палати Федеральних Зборів Олександр Торшин заявив, що для цієї мети необхідно створити спеціальну комісію, до якої ввійшли б представники обох країн. Така комісія, заявив він, «могла б працювати при Раді законодавців, за участю глав законодавчих органів усіх суб’єктів РФ». Перший заступник голови Державної Думи Олександр Бабаков гадає, що робочі зустрічі українських і російських законодавців повинні працювати на постійній основі й у робочому порядку ініціювати ухвалення необхідних законодавчих актів.

У свою чергу, Олександр Лавринович, підбиваючи підсумки переговорів зі своїми російськими колегами, заявив журналістам, що «україно-російський кордон має не роз’єднувати громадян наших країн, а об’єднувати і створювати умови для співробітництва в економіці і культурі».

Керівник української делегації також повідомив, що на зустрічі «ми домовилися спільно відзначити знакові для українського і російського народу дати — 200-річчя з дня народження письменника Миколи Васильовича Гоголя, 300-річчя Полтавської битви і 65-річчя перемоги над фашистською Німеччиною.

Крім того, в інтерв’ю «Голосу України» Олександр Лавринович розповів, що «у ході зустрічі ми торкнулися також питання співробітництва й у гуманітарній сфері, у тому числі книговидавництва, виробництва документальних і художніх фільмів, спільного святкування ювілеїв великих письменників-класиків. Усе це повинно стати точкою зіткнення і єднання інтересів двох держав».

Велику увагу законодавці приділили проблемам спільного виходу з фінансової кризи, створення спільної антикризової програми забезпечення торгівлі, науково-технічного співробітництва. За словами Олександра Торшина: «Не можна допустити, щоб громадяни України і Росії в ці тяжкі часи опинилися по обидва боки огорожі».

Наступна зустріч українських і російських депутатів відбудеться в Києві.

Москва.