Відбулося перше пленарне засідання Тернопільської обласної ради, обраної 15 березня. У ньому взяли участь 99 депутатів зі 120. Як і попереджали, не брали участі депутати від БЮТ. Голова ТВК Наталя Чуйко зачитала прізвища депутатів, які ввійшли до новообраної обласної ради.

***

Майже опівночі у вівторок територіальна виборча комісія офіційно оприлюднила результати виборів депутатів Тернопільської обласної ради. А в середу одна з місцевих газет вийшла з відповідним повідомленням, а також списком депутатів.

Отож в обласній раді Всеукраїнське об’єднання «Свобода» матиме 50 депутатських мандатів, «Єдиний центр» — 20, Партія регіонів — 14, БЮТ — 12, Блок УНП — 11, «НС—НУ» — 8, Блок Литвина — 5. Усього участь у голосуванні взяли 51,37 відсотка виборців. Понад вісім відсотків із них проголосували проти всіх. Найбільших втрат зазнала чинна влада. БЮТ у складі обласної ради мала 54 мандати, «НС—НУ» — 48. Втратили представництво соціалісти. Вперше будуть представлені в обласній раді «Свобода», «Єдиний центр», Партія регіонів та Блок Литвина.

Відповідно до закону, першу сесію можна буде скликати через двадцять днів. Голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь, який також став депутатом обласної ради від «Єдиного центру», вважає, що ВО «Свобода», як переможець виборів, має запропонувати кандидатуру на посаду голови обласної ради. На запитання журналістів, з ким блокуватимуться «свободівці», лідер цієї політичної сили в області Олег Сиротюк відповів: точно не з регіоналами.

Збираються відмовитися від депутатських мандатів бютівці. Про це заявив їхній обласний лідер, народний депутат Василь Деревляний. Як стало відомо, окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов депутата Тернопільської обласної ради Володимира Бойка (БЮТ) до ЦВК і заборонив територіальній виборчій комісії публікувати результати позачергових виборів. Ухвала мала бути виконана негайно, однак її прийняли після того, як вийшла газета з офіційними результатами. На думку юриста Тернопільського обласного осередку КВУ, виконати її неможливо. Порушень виборчого законодавства в оприлюдненні результатів виборів він не вбачає. Схоже, що крапку в серіалі «Тернопільські вибори» ставити зарано.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

***

Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що вибори в Тернопільській області пройшли за достатньої явки і без очевидних, кричущих фальсифікацій, через які можна було б здіймати скандали.

На його думку, говорити про якісь радикальні зміни в настроях мешканців області немає сенсу, бо, як і в попередніх кампаніях, виборці Тернопільщини послідовні у своїх прихильностях до націонал-демократичної традиції, до ідеалів національної демократії. «Свобода» стоїть окремо, тому що це нова надія національної демократії. А от показники всіх інших — це оцінка практичної роботи.

Андрій Єрмолаєв зазначив, що на результатах позначилася і специфіка явки. 51 відсоток, з одного боку, достатній для компетентних виборів, але, з другого — БЮТ нема кого звинувачувати, крім самих себе. Вони провели таку невдалу кампанію з дискредитації тернопільських виборів, що втратили ту частину виборців, яка могла б їм дати декілька відсотків.

Сергій МЕЛЬНИК.