У той час, коли на тлі економічних негараздів можуть виникнути дипломатичні або політичні ускладнення міждержавних стосунків, «народна дипломатія» має особливий вплив, формуючи нові реалії міжнародних відносин у формі економічного партнерства та регіонального співробітництва. У підсумку виникає більш високий рівень партнерства, змістом якого стають стосунки саме між народами, а не лише державами.

Останнім часом активізувалися контакти громадських організацій промисловців України та Російської Федерації — союзи двох країн об’єднують зусилля у протидії наростанню економічної кризи, працюють для того, щоб у посткризовий період світ побачив нову якість взаємовідносин двох країн — багатостороннє та різнорівневе співробітництво, яке включатиме конкретні проекти на рівні держав, регіонів, суб’єктів господарської діяльності.

«В умовах наростання економічної кризи промисловці, підприємці та представники влади дедалі більше починають цінувати спільний економічний простір і традиційне партнерство», — переконаний президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах. Він наголошує: Україні та Росії сьогодні слід виходити насамперед з усвідомлення того, що наші країни об’єднує не тільки спільне минуле і суперечливе сьогодення, а й — спільне майбутнє. Тому вже сьогодні українські та російські ділові кола серйозно поглиблюють співпрацю. Про це йшлося в лютому у Москві під час розширеної наради президентів Українського та Російського союзів промисловців і підприємців Анатолія Кінаха (на знімку) і Олександра Шохіна.

На початку березня в Санкт-Петербурзі були зроблені конкретні кроки для відновлення традиційних виробничо-коопераційних зв’язків України і Росії. Так, на зустрічі президента УСПП, народного депутата України Анатолія Кінаха з губернатором Санкт-Петербурга Валентиною Матвієнко досягнуто домовленості про співпрацю у пріоритетних галузях, зокрема —машинобудівній та транспортній. Нині Україна друга після Білорусі торговельний партнер Санкт-Петербурга серед країн СНД, але потенціал співпраці повністю не реалізований, ішлося під час зустрічі. «Товарообіг України з Північно-західним округом торік зріс на 62% порівняно з позаминулим роком і становив 2 млрд. доларів, що складає обсяг річного товарообігу між Україною і США, — каже Анатолій Кінах. — Такі показники, безумовно, потребують подальшої підтримки і розвитку».

За словами Валентини Матвієнко, співпраця з Україною для Санкт-Петербурга є стратегічною. Вона повідомила, що останнім часом економіка міста розвивається дуже динамічно — за останні п’ять років внутрішній валовий продукт зріс утричі. Під час зустрічі сторони погодилися, що криза — явище тимчасове, і вже сьогодні потрібно подбати про структурні реформи, впровадження інновацій та технічне і технологічне оновлення. Тож за результатами поїздки Анатолій Кінах направив листи міським головам Києва та Миколаєва з конкретними пропозиціями щодо співпраці з північною столицею Росії відповідно до укладених договорів. Лідер промислово-підприємницької спільноти України позитивно оцінив антикризові заходи уряду Російської Федерації, зокрема — зниження податку на прибуток з 24 до 21 відсотка, покращення умов для малого та середнього бізнесу.

У Петербурзі були започатковані конкретні виробничі ініціативи підприємств-членів УСПП та РСПП. Зокрема, за підсумками зустрічі з Валентиною Матвієнко досягнуто домовленостей про поставку в Санкт-Петербург автобусів «Богдан», а потім — відпрацювання умов створення на території міста спільного підприємства з виробництва автобусів та тролейбусів. Неабияку зацікавленість щодо співпраці у транспортній галузі висловило керівництво Ленінградської області та представники його промислового комплексу. «В області працює 900 автобусних маршрутів, які щодня перевозять 1,5 мільйона пасажирів. Якщо на ринку з’являться нові автобуси в достатній кількості, користь для економіки регіону буде очевидною», — зазначив віце-губернатор області Григорій Двас.

Українська делегація запросила колег із Санкт-Петербурга та Ленінградської області до участі у спільному бізнес-форумі в другій половині 2009 року в Києві, підтвердила готовність долучитися до організації форуму «Російський промисловець» у Санкт-Петербурзі у вересні 2009 року, де буде проведено засідання Міжнародного конгресу промисловців і підприємців. «Ми плануємо підсилити прагматичну складову двостороннього партнерства. Прагматичні сили українського суспільства, промисловці, підприємці, роботодавці борються за те, щоб зберегти в Україні спільну пам’ять, традиції добросусідства і співпраці з Росією. Саме на їх основі базуються наші стратегічні перспективи», — наголосив Анатолій Кінах.