Таки клюнув смажений півень

Схоже, криза сприяє поліпшенню пам’яті студентів. Вони починають згадувати, заради чого вступили до вузів. Щоб вчитися! До цього часто робили вигляд, що ходять на лекції, конспектують, сидять у бібліотеках або за комп’ютером. Пропуски занять для багатьох були такі само звичайні, як батьківська допомога. Тепер кожний, хто отримує і не отримує стипендію, переконався: тільки успішне навчання дає шанс вижити й, якщо хочете, залишитися в стінах альма-матер. Няньчитися з ледарем уже не будуть. І не тому, що викладачі миттю стали надто вимогливі та принципові — до багатеньких тугодумів вони такими були й раніше. Бюджетний голод — ось що докорінно змінює психологію сучасних недоуків.

А як у них?

Російські студенти помітно підвищили успішність.

Ті, хто навчається на бюджетних місцях, бояться, що їх відрахують, а ті, хто на позабюджетних, почули пропозицію президента, що вони зможуть переводитися на безплатні, і почали добре вчитися», — зазначає міністр освіти і науки РФ Андрій Фурсенко.

Водночас він категорично не згодний залишати у вузах двієчників.

Міністр вважає, що від системи «бакалавріат — магістратура» відмовлятися не варто, оскільки вона «дає змогу будувати більш гнучку освітню траєкторію». На його думку, перехід шкіл на дванадцятирічку потребує дуже серйозної підготовки. «Якщо й буде ухвалено таке рішення, то переходитимуть, коли криза закінчиться», — сказав міністр.

Не одержуючи належного фінансування, ректори змушені посилювати умови одержання стипендії, підвищуючи оцінну планку. У багатьох вузах (незаконно!) підняли середній бал. Або відмовляють у матеріальному заохоченні студентові, котрий має вище чотирьох балів (у середньому), але отримав «трійку». Інші «раціоналізатори» позбавляють стипендій за прогули або порушення дисципліни. Одне слово, дорослі загвинчують гайки до упору, оскільки смажений півень клюнув. І роблять це часом кулуарно, чим викликають справедливий масовий протест не тільки студентів, які спостерігають за свавіллям, а й прокурорів.

Робити щось треба, але робити прозоро. Спілкуючись і радячись із педколективом, учнями, які здатні зважити на становище і якщо не підтримати, то принаймні зрозуміти ініціаторів непопулярних, іноді драконівських, заходів. Інакше можна спровокувати студентський майдан. І дати, у такий спосіб, нечистоплотним політикам можливість використовувати (за плату!) голодних студентів у брудних технологіях захоплення влади. А студенти мають сумлінно гризти граніт науки.

І все!

Іван ІЛЛЯШ.

Конкурс оголосили юні екологи

З 01.03.2009 по 05.05.2010 Одеська Асоціація юних екологів (ОАЮЕ) проводить конкурс проектів школярів, студентів, учителів, викладачів і всіх бажаючих регіону, України та інших країн на тему: «Отримання найдешевшої та екологічно чистої енергії з води».

Ініціативу одеситів підтримали відповідні міністерства.

Проекти слід направляти на адресу: а/я-68, м. Одеса-14, 65014.