А вчора глава уряду відвідала Брюссель, де взяла участь у саміті Європейської народної партії. У цій зустрічі також планував узяти участь Президент Віктор Ющенко, який прибув до бельгійської столиці ще в середу. Керівники української держави запрошені на цей захід як лідери партій «Наша Україна» і «Батьківщина», що входять до Європейської народної партії.

Європа стурбована внутрішньополітичною ситуацією в Україні, й Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу навіть закликав Віктора Ющенка та Юлію Тимошенко працювати разом під час економічної кризи: «Коли одна країна має протистояти таким важким економічним і соціальним викликам, обов’язок усіх відповідальних політиків працювати разом заради їхньої країни».

Баррозу розповів, що доніс свою позицію до Ющенка під час їхньої зустрічі й цю позицію намагатиметься донести й до Тимошенко.

Президент Єврокомісії також назвав важливим те, що Україна пішла на поступки вимогам Міжнародного валютного фонду заради одержання другого траншу кредиту.

Водночас сам Президент України, говорячи про кредит, пообіцяв співробітничати із МВФ. «Дуже важливо продовжувати співробітництво із МВФ», — сказав він. «Після того, як ми налагодимо стосунки із МВФ, що, я сподіваюся, відбудеться в найближчі дні, ми співробітничатимемо з Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, з Єврокомісією та іншими», — додав Віктор Ющенко.

Що стосується перемир’я з Юлією Тимошенко заради порятунку України, то Президент наголосив: питання їхніх взаємин має вирішуватися в Києві, а не в Брюсселі. «Я не хотів би, щоб стосунки Президента й прем’єра малювали в таких фарбах — що це люди, які конфліктують, що це люди, не здатні реалізувати ті або інші плани. Це не так. І я не хотів би, щоб десь в Європі давали поради, що робити, — це принизливо. Крім української сторони, ці питання ніхто не вирішить», — сказав В. Ющенко.

Він зазначив, що необхідно розуміти, чому виникають такі конфлікти. І, на його думку, основна причина — в змінах до Конституції, внесених у 2004 році. Президент сказав, що тоді в Основний Закон було закладено такі дисбаланси й суперечності між гілками влади, що тепер дуже важко співробітничати.

Віктор Ющенко також не дав журналістам конкретної відповіді, чи він має намір узяти участь у п’ятницю в засіданні антикризового «круглого столу» у Верховній Раді, ініційованого керівником парламенту.