Ранкове засідання 18 березня

На ранковому засіданні народні депутати ухвалили рішення розглядати питання порядку денного, крім законопроектів у другому читанні, за скороченою процедурою. Відтак, сесія ратифікувала Європейську конвенцію про спільне кінематографічне виробництво та угоду між Кабінетом Міністрів України і урядом Республіки Таджикистан про співробітництво у галузі запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків.

Потім народні обранці у другому читанні і в цілому ухвалили зміни до закону «Про міліцію» щодо вдосконалення соціального захисту працівників міліції.

Сесія включила до порядку денного та ухвалила за основу зміни до закону «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» (щодо надпланових надходжень до державного бюджету).

За словами доповідача, народного депутата Юрія Мірошниченка, вартість цигарок в Україні чи не найдешевша в світі, а норма про заборону продавати тютюнові вироби особам до 18 років не діє. Саме тому пропонується підвищити акцизну ставку. Таким чином, цей товар перестане бути доступним для підлітків. Таким же шляхом, додав парламентарій, пішла й більшість європейських країн. Крім того, до держбюджету додатково буде спрямовано понад 2 млрд. грн., які, за словами народних депутатів, можна спрямувати не лише на охорону здоров’я, а й на антирекламу тютюну. Ціна питання, наголосив бютівець Олег Ляшко, — величезна кількість людей, що помирає від раку.

Крім того, у першому читанні народні обранці ухвалили проект закону про відчуження земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб та з мотивів суспільної необхідності.

Проектом закону, повідомив заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Микола Мовчан, визначаються принципи відчуження земельних ділянок, порядок визначення викупної ціни, виокремлюються випадки викупу земельних ділянок для суспільних потреб та примусового відчуження з мотивів суспільної необхідності, повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо відчуження земельних ділянок, а також форми та порядок відшкодування вартості земельних ділянок, які відчужуються. Крім того, в документі запроваджується механізм, згідно з яким земельна ділянка може бути відчужена примусово лише з мотивів суспільної необхідності за рішенням суду.

Водночас сесія відправила на повторне перше читання зміни до деяких законодавчих актів щодо зміни цільового призначення земельних ділянок та відхилила проект закону про державну інвентаризацію земель.

Розглянули народні обранці й низку законопроектів щодо ліцензування.

Після завершення розгляду цього питання фракції БЮТ та «НУ—НС» попросили перерву на 30 хвилин. Відповідно до норм Регламенту їм було надано право виголосити заяву. Як повідомив Сергій Шевчук (фракція БЮТ), до Москви прибула делегація народних депутатів України для участі у засіданні Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації. «Під час перетину кордону стався прикрий інцидент по відношенню до голови Комітету у закордонних справах Олега Білоруса. Під час проходження паспортного контролю депутата відділили від делегації для прискіпливого огляду та перевірки документів», — повідомив Сергій Шевчук. Лише під загрозою зриву засідання міжпарламентської комісії, додав парламентарій, відповідні служби Російської Федерації дали Олегу Білорусу дозвіл на перетин кордону. Депутат переконаний, що безпідставні провокації щодо відомих українських політиків вимагають рішучих дій МЗС та певних превентивних дій від Посольства України в Росії.

На початку ранкового засідання депутати привітали з днем народження свого колегу Василя Горбаля.