Учора делегація українських парламентаріїв взяла участь у восьмому засіданні Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації, яке відбулося у Москві. Парламентські делегації очолюють співголови українсько-російської Міжпарламентської комісії, відповідно, від українського парламенту — Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович та від російської законодавчої гілки влади — заступник Голови Державної Думи Олександр Бабаков.

Учасники засідання, зокрема, розглянули питання розвитку міжрегіонального та прикордонного співробітництва України і Російської Федерації, дали оцінку українсько-російським взаєминам у гуманітарній сфері, обговорили спільні заходи з відзначення 200-річчя від дня народження М. Гоголя в обох країнах та під егідою ЮНЕСКО. По завершенні роботи комісії планується підписання підсумкового документа. Окрім того, в рамках візиту передбачена зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради О. Лавриновича із Першим заступником Голови Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації О. Торшиним.

Щоправда, сам візит української делегації розпочався з неприємного інциденту, а саме, з безпідставного затримання на російському кордоні голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах, заступника співголови Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації, віце-президента Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Олега Білоруса.

Сам депутат пов’язує це затримання зі своєю позицією у питанні визнання світовою спільнотою Голодомору в Україні 1932—1933 років. У коментарі інформагентству УНІАН О. Білорус зазначив: «Посол України в Росії пан Костянтин Грищенко зателефонував мені в Київ і повідомив, що мав зустріч із заступником міністра закордонних справ РФ та що міністерство гарантує найсприятливіші умови для роботи нашої делегації. Обговорювали вони і питання оголошення персонами нон грата в Україні деяких членів Державної Думи і деяких депутатів Верховної Ради у відповідь. І заступник міністра закордонних справ Росії повідомив, що це питання знято, і що ніяких інцидентів на кордоні Росії не буде. Тим більше що депутати Верховної Ради жодних законів Росії не порушували, бо вони не відвідували РФ вже два-три роки відповідно».

Також О. Білорус повідомив, що після інциденту начальник прикордонної служби спробував усно вибачитися, однак він не прийняв його вибачень та заявив, що ці дії є «міжнародною провокацією», про яку він поінформує Президента ОБСЄ, Голову Верховної Ради, міністерства закордонних справ України і Росії. Окрім того, посол України в РФ К. Грищенко у розмові з О. Білорусом, яка відбулася після інциденту, пообіцяв негайно направити ноту протесту до МЗС Росії. «Цей інцидент є фактом, який ніколи не повинен був трапитися у відносинах між двома країнами. Є підстави вважати, що інцидент був організований і спровокований у зв’язку з тим, що я є автором прийнятої Парламентською асамблеєю ОБСЄ резолюції по Голодомору», — зазначив О. Білорус.