Вечірнє засідання 17 березня

Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував про підсумки погоджувальної ради: скликати «круглий стіл» за участі Президента, Прем’єр-міністра, глави парламенту і лідерів депутатських фракцій.

У першому читанні ухвалено два законопроекти у сфері будівництва: про будівельні норми і про внесення змін до деяких законів з питань забезпечення житлом громадян. Перший законопроект визначає правові та організаційні засади розробки, погодження, затвердження, реєстрації і застосування будівельних норм для суб’єктів господарювання усіх форм власності. Другим законопроектом пропонується надати право військовослужбовцям, які мають вислугу 20 років і більше, та членам їх сімей за їхнім бажанням отримувати грошову компенсацію замість житлових приміщень для постійного проживання.

Законопроект про внесення змін до Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо одночасності проведення виборів) передбачає вилучити норму про те, що чергові місцеві вибори відбуваються одночасно з виборами народних депутатів України, ухвалено за основу і як закон.

У цілому також прийнято проект змін до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо перепідпорядкування та перепрофілювання військово-медичних закладів). Як пояснив народний депутат Андрій Кожем’якін, законопроектом забороняється зміна підпорядкування військово-медичних закладів охорони здоров’я, санаторно-курортного лікування та відпочинку міністерств оборони, внутрішніх справ, СБУ та інших військових і правоохоронних відомств.

У цілому проголосовано й Постанову Верховної Ради «Про запровадження мораторію на ліквідацію, відчуження, перепрофілювання оздоровчих закладів» (дитячих, професійних тощо). Мораторій, який заборонятиме ліквідацію, перепрофілювання чи здачу в оренду оздоровчих закладів, діятиме тимчасово, до схвалення відповідного закону.