США стривожені черговою «пташиною» хворобою, що передається людині. Дві авторитетні організації — «Наука в інтересах суспільства» і «Центри контролю та профілактики захворювань» — опублікували доповіді про курячий рак.

Як повідомляють «Новые известия», тепер інспектори Служби контролю за якістю харчових продуктів при міністерстві сільського господарства США без усяких попереджень здійснюють спецрейди на американські птахоферми. Якщо хоча б у дюжині із загального числа забитих курей, котрі піддано тестуванню, виявлено живі мікроорганізми, процес м’ясозаготівлі на підприємстві тимчасово припиняється.

На одній із ферм штату Вісконсин після візиту інспекції за тиждень було знищено понад 500 курей, заражених пташиним раком, який учені умовно називають «марек». Ця хвороба паралізує лімфатичну систему і швидко уражає нирки, печінку, легені та інші органи. Її переносником є один із представників родини герпес-вірусів, що передається й людині.

За словами заступника директора «Центрів контролю та профілактики захворювань» Роберта Таукса, «кожного з нас хоча б раз у житті більше чи менше уражали ті або інші бактерії, що криються у продуктах харчування й спричиняють серйозні захворювання кишкового тракту. Як з’ясовується, більшою мірою, ніж це передбачалося, джерелом таких захворювань є кури». Майже в половини курей, які ми купуємо, є небезпечні для людей бактерії, стверджує містер Таукс. Вони продовжують жити, якщо м’ясо недоварене або недожарене.