Микола СУХОМЛИН, голова Кіровоградської обласної ради.

Керівники і працівники органів місцевого самоврядування давно чекали на оприлюднення тих думок, які висловив у зверненні Володимир Литвин. Дуже хочеться, щоб це не стало традиційним, тенденційним або популістським заходом. Так, як це буває напередодні чергових виборів. Сподіваюся, що зокрема воно справді викликане занепокоєнням про стан і місце органів місцевого самоврядування в органах влади держави в цілому.

Погоджуюся майже з усіма тезами Голови Верховної Ради, висловленими у зверненні. Держава потребує змін, у чомусь — більшою, а в чомусь — меншою мірою. Це стосується і співпраці різних гілок влади, і виборчої системи, і рівня та форми місцевого самоврядування. Наприклад, уже кілька років чекає свого прийняття закон про місцеве самоврядування.

Ніде правди діти. За останні декілька місяців керівники держави, що називається, розвернулися обличчям до органів місцевого самоврядування і підвищили до них увагу. Вже відбулося дві зустрічі з Прем’єр-міністром. Уперше за два з половиною роки голови обласних рад отримали запрошення від Прем’єр-міністра на засідання Кабміну. Вдруге ми зустрічалися і з Головою Верховної Ради, і з прем’єром. Прем’єр-міністр запропонувала головам обласних рад визначити уповноважену особу, яка обстоюватиме інтереси місцевого самоврядування на кожному засіданні Кабінету Міністрів і матиме право вносити свої пропозиції. Такого ніколи не було. Таким представником обрано голову Чернігівської облради Наталію Романову. Вона наділена правом вносити зауваження, ознайомлюватися з документами, надсилати їх на розгляд зацікавлених регіонів.

Уже тричі останнім часом зустрічалися представники органів місцевого самоврядування і з Головою Верховної Ради. В тому числі — й на засіданні координаційної ради. Під час однієї із зустрічей ми запропонували прийняти нарешті закон про асоціації місцевих рад. Цей законопроект чекає уже кілька років. Після зустрічі з керівниками асоціацій міст України та малих і середніх міст Володимир Литвин активно сприяв розгляду законопроекту. Тож маємо добру новину — в першому читанні закон уже прийняли. Чому він такий потрібний? Бо піднімає статус асоціацій. Відтепер вони входитимуть до структури місцевого самоврядування.

Розроблена концепція місцевого самоврядування, яка пройшла апробацію в більшості регіонів України. Під час слухань у Комітеті з питань місцевого самоврядування було висловлено й опрацьовано пропозиції до закону про місцеве самоврядування. Тож не виключено, що на часі і його прийняття. Таким чином, ми можемо зробити висновок, що Голова Верховної Ради України активно втілює в життя те, що задекларовано в оприлюдненому зверненні.

Голова Верховної Ради на повний голос заявив, якими він хоче бачити органи місцевого самоврядування. Це — мужня позиція. Не повинно бути двовладдя. А мають бути ради і виконавчі комітети на місцях. Таку позицію я однозначно підтримую. Але має бути передбачений перехідний період і збереження обласних державних адміністрацій. Вони мають здійснювати контроль і координування діяльності територіальних органів державного управління, таких, як міліція, податкова адміністрація, управління статистики тощо.

У будь-якому разі, зробивши перший крок, Голова Верховної Ради повинен зробити і наступні кроки. Запропонувати механізм реалізації тих ідей, які він висловив у своєму зверненні. Якщо Володимир Литвин це зробить, то в особі керівників місцевого самоврядування здобуде багатьох прихильників.

Записав Петро МЕЛЬНИК.