Власники гектарів виступили проти керівника-іноземця, який навіть мови нашої не знає

З пайовиками спілкувався новий керівник — Рудольф Рубічко. Спілкувався через перекладача. Бо сам він австрієць і української мови, за висловом однієї з працівниць, не знає «ні бум-бум». Невдоволення пайовиків викликав той факт, що достойного, шанованого керівника, принаймні так говорили про пана Сича промовці, звільнили без погодження з працівниками підприємства. Натомість, за їхніми словами, привезли «кота в мішку аж з Австрії».

Поясніть, чим цей австрієць кращий від нашого керівника? — вимагали учасники акції. — Він уже до нас ставиться, як до худоби. Тримає в болоті й під снігом. Він би так вчинив зі своїми австріяками? Мабуть, закликав би їх до приміщення, щоб не мерзли на вулиці. А нас тримають під снігом, ніби нема більше де поговорити. Головний бухгалтер підприємства Наталія Юрченко, вона виступала у ролі перекладача (на знімку — праворуч), раз по раз повторювала, що рішення змінити керівника прийняв власник підприємства. Це його право. За її словами, Володимир Сич звільнився за власним бажанням. «Нехай він сам нам про це скаже, — вимагали пікетувальники. — Нехай прозвітує про виконану роботу. А тоді вирішимо, як бути далі...»

Новий гендиректор Рудольф Рубічко, хоч і не розумів, що кажуть пайовики, проте міг здогадуватися про це за виразом їхніх облич. Австрієць сказав присутнім, що за рішенням інвесторів, усі пункти договорів з пайовиками будуть виконані, незважаючи на нинішню кризу. Орендну плату за землю, як і зарплату працівникам СП, виплачуватимуть вчасно і в повному обсязі. Уже в цьому місяці обговорять питання підвищення платні. Так само інвестор фінансуватиме взяті на себе соціальні заходи, що стосуються ремонту доріг, приміщення школи. Розмір виділених коштів не зменшать порівняно з попередніми роками. Новий керівник також наголосив, що за стан справ у господарстві відповідає він і група менеджерів. Інших кадрових змін не буде.

Головний бухгалтер СП «Лука» Наталія Юрченко розповіла:

— Я брала участь у переговорах з нашими зарубіжними інвесторами і можу передати їхні слова про те, що нинішня криза не торкнеться СП «Лука». Так вони заявили. Колективний договір змінюватиметься тільки на краще. Як і раніше, інвестори виділятимуть кошти на соціальні програми. Ремонтуватимуть школу — по одній класній кімнаті на рік. Допомагатимуть технікою кожному, хто звертатиметься. Заплановані збори пайовиків, на яких вестимемо мову про підвищення зарплати і виділення премій.

На мобільний телефон Володимира Сича відповідає його дружина. За її словами, чоловік хворіє, тому в неї велике прохання в цей час його не турбувати.

Вінницька область.

Фото автора.

Коментар

Василь Скрипнюк, сільський голова Луки-Мелешківської:

— Жителі нашого села передали в оренду СП «Лука» 427 паїв, це приблизно 900 гектарів орної землі. Володимир Сич один з тих, хто вніс значну частку сил, знань і старання у розвиток підприємства. Про причину його звільнення не можу нічого сказати, бо я тільки-но повернувся із закордонного відрядження, тому ще не зустрічався з Володимиром Миколайовичем. Я запропонував предметніше обговорити це питання і не на вулиці, а в залі. Запросити всіх причетних до врегулювання ситуації. СП «Лука» є основним бюджетонаповнювальним підприємством нашої громади. У минулі роки підприємство відраховувало до бюджету із своїх прибутків по 300—400 тисяч гривень. Торік сума була ще більша. Однак, на мою думку, в договорі слід більш чітко записати величину внеску підприємства у соціальний розвиток громади.