Пане Президенте!

Чотири роки правління «помаранчевого» режиму на чолі з Вами обернулися бідами і стражданнями для мільйонів громадян України. Сьогодні навіть ті, хто, зомбований американськими політтехнологіями, мерзнув на Майдані й голосував за Вас у 2004 році, охоплені розпачем і соромливо опускають очі за одного лише згадування про причетність до тих подій.

Але Вам, мабуть, почуття сорому невідоме.

Ви велеречиво розмірковуєте про моральність і водночас по-варварськи руйнуєте пам’ятники переможцям і творцям, тупцюєте на могилах предків!

Ви замахнулися на святу пам’ять про тих, хто відстояв наше право на життя в роки Великої Вітчизняної війни, зробивши зі зрадників Батьківщини й гітлерівських посіпак, засуджених міжнародним трибуналом, героїв України! Зневажаючи волю світового співтовариства й резолюції ООН, пропагуєте нацистських злочинців.

Ви любите називати себе демократом. Але, просторікуючи про «демократичні цінності», Ви втоптуєте у бруд законність і Конституцію. Під Вашим патронатом триває «полювання на відьом», переслідується інакомислення, знищується правосуддя, лютують цензура та поліцейщина. Своїми практичними справами демократію і фашизм Ви, по суті, зробили тотожними поняттями.

Вашими зусиллями в Україні насаджується людиноненависницька націоналістична ідеологія, провокуються міжконфесійні та міжетнічні конфлікти, нагнітається антиросійська істерія, знищується багатовікова єдність східнослов’янських народів, нашого культурного й духовного простору.

Ви дуже часто й пишномовно розповідаєте про любов до українського народу. Неправда! Ви безсоромно розпродаєте Україну транснаціональним корпораціям, а заради того, щоб зберегти свою президентську владу і гроші, які вона приносить, віддали американцям і наближеним до Вас олігархам десятки тисяч гектарів багатої на нафту й газ української землі.

Досі Вам усе сходило з рук: і вкрадені у вкладників банку «Україна», до якого Ви мали безпосередній стосунок, 1,8 мільярда гривень, і фінансові махінації з державними коштами під час Вашого правління в Нацбанку, і виведення в офшорну зону півмільярда доларів, що так і не повернулися до країни, і прийнятий під час Вашого прем’єрства державний бюджет України на 2000 рік, що позбавив працюючих заслужених пільг, а пенсіонерів ветеранів і інвалідів пенсій і допомог на загальну суму 13 мільярдів гривень, і злочинний розгін Верховної Ради у 2007 році, і багато інших злодіянь.

Сьогодні, коли світова система капіталізму, що тримається на гегемонії США, НАТО та їхніх багнетах, тріщить під натиском небаченої за своїми масштабами фінансової та економічної кризи, коли над Україною нависла смертельна небезпека перетворитися на країну-банкрута, Ви, пане Президенте, навмисно самоусунулися від розв’язання найгостріших проблем і безсоромно перекладаєте весь тягар на плечі народу, котрий лицемірно клялися захищати.

У Вас вистачило нахабства запропонувати трудящим «тугіше затягти паски», натомість своїм друзям-олігархам Ви щедро роздаєте народні мільярди, рятуючи їхні бізнес і банки.

Це з Вашої подачі представники великого капіталу, котрі засіли в парламенті, зрадили інтереси виборців, проголосувавши за ультимативні умови МВФ, перетворили країну на вотчину міжнародних фінансових спекулянтів, дозволивши їм контролювати бюджет України, підвищувати тарифи й ціни, «заморожувати» зарплати й пенсії.

Ваші дії на посту глави держави аж ніяк не є результатом політичних помилок і прорахунків.

Уся Ваша політична кар’єра, від першого до останнього її дня, свідчить про те, що Ви навмисно й з маніакальною завзятістю завдаєте шкоди Україні, обслуговуючи інтереси олігархів, що найняли Вас, і заокеанських патронів. Водночас, звичайно, не забуваєте про себе й свою «сім’ю». Заради наживи Ви організували у країні управлінський хаос. Ви «руками, які не крали», роздаєте злодійкуватим чиновникам державні пости.

Ви, пане Президенте, і Ваша «помаранчева» команда нажилися і продовжуєте наживатися на незаконній торгівлі «смертю», поставляючи танки, боєприпаси, ракетні комплекси, інші види озброєнь і військової техніки в гарячі точки. Ви повною мірою відповідальні за те, що озброювали свого кума Саакашвілі, котрий намагався стерти з лиця землі осетинський народ.

Ви особисто відповідальні за те, що через ваші незаконні операції зі зброєю українські моряки дотепер перебувають у руках сомалійських піратів.

Цією осінню Ви разом з Нацбанком штучно «обвалили» курс гривні. На цій афері олігархи нажили мільярди доларів, а простих трудівників залишили ні із чим. З перших днів кризи Ви всіляко потураєте банківській мафії, що розперезалася.

Але й цього Вам виявилося мало! Захищаючи несправедливі прибутки своєї бізнес-сім’ї, по вуха загрузлої у брудних газових схемах, Ви свідомо пішли на злочин, відмовилися від пільгової ціни на російський газ і зірвали переговори з Росією. Вас не цікавить, що замерзають люди у своїх будинках, діти в дитячих садках і школах, хворі в лікарнях, що зупиняються підприємства, зростає безробіття.

Народ утомився, його терпіння не безмежне! Припиніть знущатися з людей і України!

Якщо у Вас, пане Ющенку, залишилася хоч крапля совісті — підіть у відставку!

Петро СИМОНЕНКО, голова фракції комуністів у Верховній Раді України, перший секретар ЦК Компартії України.

P. S. 1. Цей відкритий лист відправлено Президентові України В. А. Ющенку 12 січня 2009 року. Минуло понад два місяці, однак відповіді не отримано. 2. 11 березня 2009 року голова фракції комуністів у Верховній Раді України П. М. Симоненко відправив головам парламентських фракцій подання у зв’язку з початком процедури імпічменту Президента України В. А. Ющенка.