«Парламентська модель є більш прийнятною для України, оскільки у нас реально може бути вибір: або повернення назад до президентської моделі, або просування вперед — до моделі парламентської», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі «Першого ділового» телеканалу. За словами О. Лавриновича, «змішана форма, в якій повноваження двох центрів влади (президента та прем’єр-міністра — Ред.) впливають на роботу виконавчої влади, є згубною для України». При цьому політик пояснив: «Ми повинні забезпечити не тільки розподіл влади по гілках, а й єдність влади». О. Лавринович висловив жаль, що «саме про це найбільш часто забувають в Україні». Проте, переконаний він, «якщо ми будемо мати президента України, який не буде користуватися правом втручання у дії виконавчої влади, а буде займатися охороною національної безпеки, правами і свободами громадян, здійснювати контрольні функції, — це буде більш продуктивно для організації влади в Україні».

Відповідаючи на запитання, які мають бути умови для стабілізації роботи парламентської коаліції, О. Лавринович констатував, що у діючій Верховній Раді на сьогодні не існує взагалі коаліції. «У парламенті зараз взагалі немає ніякої коаліції», — зауважив він і поставив запитання: «Яка ж це коаліція, якщо весь час міняється формат голосування?». При цьому політик уточнив: «Існує на сьогоднішній день у Верховній Раді України п’ять фракцій, які в різний час ухвалюють різні рішення». Водночас, припустив він, «можна говорити, що більш-менш стабільною є політична більшість, яка складається з кількох фракцій».

Коментуючи положення, які треба прописати для утворення та функціонування парламентської коаліції у разі, якщо Україна стане парламентською республікою, і чи потрібна така коаліція взагалі, О. Лавринович наголосив: «Коаліція потрібна обов’язково». Водночас він підкреслив: «Це має бути та більшість складу парламенту, яка нестиме відповідальність за весь стан справ в країні. Яка матиме право на формування виконавчої влади. Яка буде зобов’язана забезпечувати законодавчий процес для ефективної роботи уряду. Це має бути чітко політично ідентифікована структура, яка буде складатися з представників політичних партій, які отримали найбільшу кількість голосів громадян на виборах. Є необхідність удосконалення саме цієї норми у Конституції».

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.