У країні набирає обертів полювання на землю фермерських господарств. У брудних схемах зловмисники використовують правоохоронців, стверджує фермер з Житомирщини Віктор Дмитрук. Про свавілля, яке він відчув на собі, повідав з трибуни сесійного залу Верховної Ради під час парламентських слухань «Про сучасний стан та перспективи розвитку сільського господарства і харчової промисловості України».

Моє фермерське господарство, — розповів Віктор Дмитрук, — створене одним з перших в області. Було виділено в постійне користування 41,5 гектара сільгоспугідь в не найкращому стані. Проте за короткий час господарство почало працювати рентабельно: врожайність цукрового буряку — 350 центнерів з гектара, зернових 40—43 центнери, що дало змогу придбати нові зернозбиральну та бурякозбиральну техніку, трактори, вантажівки.

Потім я взяв в оренду 500 гектарів землі у своїх односельчан. Кількість працюючих в моєму господарстві постійно сягала до 20 осіб, а сезонно — й до ста. Жодного року в мене не було заборгованості із зарплати і податків перед державою.

Коли постало питання розпаювання землі, члени мого фермерського господарства теж виявили бажання отримати паї, що і було зроблено згідно з чинним законодавством — з виготовленням технічної документації, проведенням експертизи та врученням державних актів у 2007 році.

І ось з січня цього року в усіх членів фермерського господарства, їх родин почались жахливі дні. Чомусь розпаюванням та державними актами особливо, хочу підкреслити, на землю зацікавилася податкова міліція. У будь-який час доби тероризують телефонними дзвінками, повістками, допитами не лише в своїх кабінетах, а й в автомобілях, по хатах — з погрозами, щоб віддали державні акти на землю.

Так, шостого лютого о 7-й годині ранку на порозі моєї хати з’явився оперуповноважений, який з двома невідомими приїхав для виїмки оригіналів державних актів на землю. Тоді я відвіз ксерокопії цих державних актів в обласне управління податкової міліції, відповідно зареєструвавши їх в канцелярії. Проте цього здалось замало.

25 лютого вони з’явилися о 6.30.

Не знайшовши держакти, підійшли до мене і на очах в моєї сім’ї та односельців — будинок знаходиться в центрі села — наділи наручники, потягли в автомобіль. Це в тому селі, де я працював головою сільської ради два скликання, де був головою КСП і де на сьогодні діючий депутат райради. Мій приклад непоодинокий. В Асоціації фермерів та землевласників України зафіксовано 84 карні справи, заведених на фермерів...

Таке враження, зазначив Віктор Дмитрук, що Україна повертається в 30-ті роки систематичного знищення українського господаря.

Головуючий на слуханнях Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович запевнив, що ця інформація стане предметом вивчення в Генеральній прокуратурі з тим, щоб закон в Україні був один для всіх.

Записала Галина КВІТКА.