Звернення Голови Верховної Ради Володимира Литвина до Президента, Прем’єр-міністра, лідерів парламентських фракцій та усіх вітчизняних політиків, у якому глава парламенту закликав національних лідерів почати зміни з себе, консолідуватися та невідкладно вирішити три основоположні питання — зміна виборчого законодавства, чітке визначення повноважень Президента та прем’єра та організація влади на місцях — викликали значний резонанс. Подаємо відгуки на нього.

Наталія Романова, голова Чернігівської обласної ради, віце-президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи:

— Корабель, коли проходить бурю, не потоне, не опиниться на мілині, якщо його вестиме єдина команда, члени якої забудуть про те, що їх роз’єднувало, а спільно шукатимуть вихід з критичної ситуації. Тому ідею звернення Голови Верховної Ради В. Литвина консолідувати лідерів держави, політичних діячів довкола вирішення найпекучіших проблем України вважаю актуальною і важливою. Справді, політична конкуренція на виході має дати людям позитивний напрям розв’язання головних завдань сьогодення, певний результат у поліпшенні життя українського народу. Партії повинні конкурувати в плані ідей наповнення бюджету, пошуку резервів в економіці. На жаль, складається враження, що багато політиків з нетерпінням чекають лише своєї участі в програмі Шустера, щоб у якийсь спосіб знизити рейтинг опонентів. Усе це вже втомило суспільство. Тривожать так звані політичні «півнячі бої» і регіональну владу. Про це ми з болем говорили у грудні в Чернігові на зібранні представників асоціацій місцевих та регіональних влад України з питань адміністративно-територіальної реформи, формування місцевих бюджетів. Двовладдя, яке спостерігаємо вгорі, проектується на регіони. Хіба є нормальним те, що нині зв’язок між Прем’єр-міністром та головами облдержадміністрацій перервано не на користь вирішення поточних справ.

Зрозуміло, що в цьому зв’язку необхідно змінити так чинне законодавство, Конституцію, щоб вони були приведені у відповідність до Європейської хартії місцевого самоврядування.

Натомість сьогодні у Верховній Раді України зареєстровані та прийняті в першому читанні два законопроекти за №1313 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та за №1311 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації». Вони готувалися без врахування думки представників рад, Української асоціації місцевих та регіональних влад, віце-президентом якої є я. Законопроекти не сприяють зміцненню інститутів місцевого самоврядування, а навпаки, закріплюють підконтрольність їх органам державної виконавчої влади. Так, передбачені зміни, а саме: запровадження механізму зупинення головами місцевих державних адміністрацій рішень обласних та районних рад, розширення переліку підстав для припинення повноважень місцевих рад, скорочення повноважень, делегованих виконавчим органам тощо.

Останнім часом зв’язок центру з облрадами поліпшився. Лише цього року відбулося кілька продуктивних нарад у Верховній Раді з участю В. Литвина з проблем життя рад. При Верховній Раді України почала діяти рада з питань місцевого самоврядування, до складу якої увійшли всі голови обласних рад, міські голови найбільших міст держави та представники від всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування. При Кабінеті Міністрів України створено представництво Української асоціації місцевих та регіональних влад, до складу якого делеговано голову Чернігівської обласної ради та заступника міністра регіонального розвитку і будівництва України В’ячеслава Негоду. Нам приємно, що в такий спосіб ми вже беремо участь у вирішенні конкретних злободенних питань, а не сидимо, як прохачі, у приймальнях високопосадовців.

Порозуміння — надзвичайно складна наука. Не випадково ще в ХV столітті освічений монах Кирило Білозерський сказав: «Потрібно навчитися розуміти чужу правду. Інакше ми весь час воюватимемо одне з одним».

Записав Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.

Фото автора.