Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 20-й тур.

13 березня. «Ворскла» — «Львів». 0:0. 5 500 глядачів. Арбітр — Геренда (Калуш).

14 березня. «Металург» (Донецьк) — «Зоря». 3:0. 1 000 глядачів. Арбітр — Шандор (Львів). Голи: Димитров, 25, Ситник, 33, Чечер, 70.

«Чорноморець» — «Харків». 3:1. 4 200 глядачів. Арбітр — Грисьо (Львів). Голи: Левига, 14, 28, Бондаренко, 72 — Козоріз, 85.

«Арсенал» — «Таврія». Матч перенесено.

«Карпати» — «Кривбас». 3:0. 15 200 глядачів. Арбітр — Годулян (Одеса). Голи: Кузнецов, 54, Кожанов, 77, Ощипко, 90+2.

«Дніпро» — «Іллічівець». 0:0. 8 200 глядачів. Арбітр — Деревинський (Київ). На 41-й хвилині Калиниченко («Дніпро») не реалізував пенальті. Вилучено Канкаву («Дніпро», 76, два попередження).

15 березня. «Металург» (Запоріжжя) — «Динамо». 1:3. 12 000 глядачів. Арбітр — Майєр (Німеччина). Голи: Годін, 3 — Нінкович, 59, Мілевський, 70, Корреа, 75.

«Металіст» — «Шахтар». 0:3. 21 000 глядачів. Арбітр — Орєхов (Київ). Голи: Фернандіньо, 17 (п), Адріано, 45, Чигринський, 90+2.

Бомбардири: Бангура («Динамо») — 12 м’ячів, Коельо («Металіст») — 10, Мілевський («Динамо») — 9, Кузнецов («Карпати»), Косирін («Чорноморець»), Алієв («Динамо»), Джинані («Зоря») — по 8.

Причетним до чергової скандальної історії знову став київський «Арсенал». Свого часу колишні власники клубу (і не тільки Вадим Рабинович, а і його попередники) не подбали про власний стадіон. Тепер страждають футболісти, тренери, весь колектив і його прихильники. Насилу «каноніри» знайшли місце для зустрічі з «Таврією» спершу в Охтирці. Потім змінили його на Суми. Що, звісно, викликало певний спротив і невдоволення з боку сімферопольців. Зрештою, свій сценарій подій продиктувала... негода. Зранку пішов сніг, і за півгодини до початку зустрічі арбітр матчу Олег Зубарєв ухвалив рішення не проводити зустріч за таких погодних умов. Отже, матч «Арсенал» — «Таврія» через форс-мажорні обставини (таке формулювання з’явилося на офіційному сайті Прем’єр-ліги) перенесено на невизначений строк. І — жодних коментарів.

Ну а тепер про поєдинки, котрі викликали найбільший інтерес. Спершу про харківський. Либонь, не варто пояснювати, яке значення він мав для «Металіста» і «Шахтаря». Гості, котрі невдало стартували в нинішньому чемпіонаті, поступово надолужували згаяне. І перед зустріччю з «Металістом» відставали від нього лише на очко. Отже, протистояння розглядалося як суперечка за друге місце.

Боротьба була гостра, а епізодами жорсткою. Але забивали лише донеччани. Як на мене, вони були все-таки підготовлені і налаштовані на успіх ліпше. Тому й здобули переконливу і абсолютно заслужену перемогу.

— Ми контролювали гру із самого початку, створили багато гольових ситуацій і заслужено завоювали ці три очки, — сказав Мірча Луческу. — Я добре подумав і після гри з ЦСКА поміняв п’ятьох гравців. Знав, що в цій зустрічі на першу роль вийдуть фізичні кондиції. Тим більше, з огляду на те, що поле сьогодні було важким. Перший тайм був рівнішим. Але я був упевнений, що «Металіст» втрачатиме у функціональному плані по ходу матчу. Складно на такому рівні, не змінюючи виконавців, виграти всі поєдинки, що на них звалилися. Тому, напевно, не було жодних сумнівів у тому, хто виграє цей матч ...

Хоча для «Металіста» не все ще втрачено. І, якщо він старатиметься, то можна продовжити боротьбу за «срібний» фініш. А поки що команда Мирона Маркевича переживає певну легку депресію, бо не може виграти вже в трьох останніх зустрічах. Попереду у «Металіста» матч у відповідь з київським «Динамо» у 1/16 Кубка УЄФА. І, мабуть, ще один шанс реабілітуватися. До речі, «Металіст» готуватиметься в Криму.

Але нинішнє «Динамо» на Бога не візьмеш. У цьому переконалися запорізькі футболісти. Справді, завдяки швидкому голу, добрій організації гри, застосуванню пресингу, агресивності їм певний час вдавалося диктувати умови. Однак господарям забракло «кисню». А без нього войовничий запал «Металурга» в другому таймі згас. Що не кажи, це був саме той випадок, коли клас побив організованість.

Сьомін зробив заміни, як то кажуть, у «яблучко». Замість травмованого Несмачного, Гусєва і Бангури випустив відповідно Нінковича, Корреа і Кравця. Перші двоє забили по м’ячу, а Кравець виклав «на блюдечку» передачу на Мілевського і той вивів «Динамо»вперед.

Насамкінець, варто згадати про переможну серію «Карпат» з трьох матчів. І в усіх відзначався форвард Сергій Кузнецов (на знімку праворуч). На його рахунку у цих зустрічах шість(!) м’ячів.

Фото Євгена КРАВСА (зі Львова).