За попередніми даними, участь у виборах взяв понад 51 відсоток виборців. Найвища явка була в селах (60 і більше відсотків), найнижча — в обласному центрі (31 відсоток). Як і прогнозувалося, більшість у новому складі обласної ради матиме «Свобода». За результатами паралельного підрахунку вона набрала понад третину голосів виборців. На другому місці — «Єдиний центр» (понад 14 відсотків), на третьому — Партія регіонів (близько 10 відсотків). У складі обласної ради будуть також представники УНП,БЮТу, «Нашої України» і Блоку Литвина.

У виборчих перегонах до Тернопільської обласної ради брали участь усі 16 партій і блоків, заявлених у бюлетені. Щоправда, в суботу БЮТ вирішив відмовитися від участі у виборах і відкликати своїх представників з виборчих комісій. Відбулася конференція блоку. «До нас рішення конференції надійшли після 23-ї години, — сказав на прес-конференції юрист обласної ТВК Андрій Жук. — Таке скасування законом передбачається, але жодної з підстав не було аргументовано. Крім того, не всі документи було належним чином оформлено, тому БЮТ залишили у бюлетені». За словами голови ТВК Наталії Чуйко, всі 1163 дільниці відкрилися вчасно, всюди був кворум: проблемні дільниці вчасно доукомплектували. Скарг на їхню роботу не надходило.

Найбільше порушень виявили представники БЮТу. Вони в основному стосувалися зовнішньої реклами різних політичних сил, яку не встигли зняти напередодні виборів. На думку представника Комітету виборців України Олександра Черненка, це характерно для всіх виборчих перегонів, однак навряд чи такі порушення здатні суттєво вплинути на результати виборів. В одному з сіл Зборівського району нібито виявлено випадок підкупу виборців, на одній з дільниць Бережанського району забракло бюлетенів, оскільки члени комісії з частини з них викреслили БЮТ. Однак загалом, констатували на прес-конференції представники політичних сил-учасників перегонів, вибори до обласної ради відбувалися демократично. Вони показали, що жодна політична сила, якою б могутньою вона не була, не може перешкодити волевиявленню людей.

Тернопільська область.