Зрозуміло, остаточні підсумки виборів до Тернопільської обласної ради стануть відомі пізніше. Проте з огляду на майбутні президентські, а можливо, і дочасні парламентські, вибори уже можна підбити деякі підсумки.

Передусім можна констатувати, що тактика БЮТ звинувачувати уся і всіх веде до повного програшу в майбутньому. Політична сила, яка на дочасних парламентських виборах у краї набрала 60 відсотків голосів, зазнала нищівної поразки. Вона програла першість не тільки ВО «Свобода», пропрезидентському «Єдиному центрові», а й навіть... Партії регіонів. Понад те, результат БЮТ виявився значно нижчим навіть від результатів соціологічних опитувань.

Дехто з аналітиків проводить аналогії між нинішніми виборами в Тернопільській області й виборами мукачівського голови у 2004 році. Мовляв, там і там відпрацьовували варіанти зриву народного волевиявлення напередодні президентських перегонів. Однак, на нашу думку, такі аналогії хибні. Передусім у Мукачевому відпрацьовувався механізм силового захоплення влади за допомогою брудних технологій, що й було продемонстровано у другому турі президентських виборів 2004 року.

На Тернопіллі ж місцева представницька влада тривалий час була паралізована через принципові незгоди БЮТ і «НУ—НС», ігнорування більшості законів, зокрема про імперативний мандат. Це надавало можливість БЮТ контролювати ситуацію в області, але не сприяло розвитку місцевого господарства. Дочасні вибори дали змогу зменшити напруження, яке існувало у відносинах представницької і виконавчої влад, і поштовх для розвитку місцевої економіки. Проте зниження популярності й загроза втрати влади в області спонукали БЮТ до спроби заблокувати їх проведення.

Дочасні вибори в Тернопільській області змусять багатьох політиків замислитися над майбутнім. Оскільки, схоже, в суспільстві наростає невдоволення нинішньою правлячою елітою, а ще — запит на нові обличчя в політиці, нові ідеї для розвитку держави і суспільства.