18—19 березня Президент України Віктор Ющенко відвідає з робочим візитом Брюссель. Як повідомили в прес-службі глави держави, планується, що там відбудеться зустріч глави української держави з Головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу, а також переговори з іншими керівниками Євросоюзу. Під час перемовин сторони обговорять комплекс питань, пов’язаних з реалізацією євроінтеграційного курсу України й подальшого ефективного співробітництва нашої держави з ЄС. Особливу увагу буде приділено темі укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Крім того, в Брюсселі Президент України візьме участь у саміті Європейської народної партії (ЄНП). За словами віце-прем’єра України Григорія Немирі, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко теж візьме участь у саміті ЄНП, отож 19 березня Україну на цьому заході представлятимуть обидва керівники держави. Втім, історія відвідання самітів ЄНП українськими лідерами супроводжувалася низкою конфліктів.

Так, уперше Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко перетнулись на саміті восени 2007 року в Лісабоні, де президент відверто критикував поведінку Тимошенко в ході переговорів про створення коаліції, а представники секретаріату президента намагалися зірвати їхню заплановану спільну прес-конференцію. У березні 2008 року на саміт ЄНП у Брюсселі також запросили обох українських лідерів, однак в останній момент Тимошенко відмовилася від участі в цьому заході нібито під тиском команди Президента. Після інциденту в Брюсселі Віктор Ющенко перестав відвідувати саміти, не відповідаючи на запрошення, що надходили з офісу ЄНП.

«На міжпартійному рівні взаємини «Нашої України» та ЄНП не змінилися за той період, коли президент не їздив на саміти. Партія, як і раніше, має статус спостерігача і продовжує брати участь у засіданнях політичного бюро ЄНП», — відзначив в інтерв’ю журналістам керівник управління міжнародного співробітництва центрального виконавчого комітету «Нашої України» Андрій Вітренко.

Тим часом навряд чи в Брюсселі знають, що «Наша Україна» переживає нині не найкращі свої часи. «Зараз Ющенкові не до свого дітища, яке він очолює. І партія ця залишилася лише на папері», — заявило «Голосові України» джерело в НС-НУ. «Звідти всі повтікали хто куди. Хто до Яценюка, хто до Тимошенко, хто в якісь окремі дрібні проекти».

На сьогодні центральний офіс партії практично не працює. В ньому сидить лише охорона та по кілька чоловік у юридичному й організаційному відділах. У партії існує заборгованість із заробітної плати співробітникам. «Я б порівняв цю партію з валізою без ручки, оскільки в регіонах залишилися люди, котрі досі щиро вірять президентові, вважаючи його своїм лідером. Але з кожним днем їх дедалі меншає», — підкреслив наш співрозмовник.

Вл. інф.