Рік червоного бика має стати успішним для Ковельського спеціалізованого лісогосподарського акціонерного товариства «Тур», вважає його директор заслужений лісовод України Петро Смаль (на знімку). Для цього є всі підстави.

Обабіч шосе Луцьк—Ковель, відразу за рікою Стохід, — лісовий масив. Панно сповіщає, що належить він Ковельському спеціалізованому лісогосподарському акціонерному товариству «Тур». Поруч — майстерно вирізана з дерева фігура круторогого тура, величезні стада якого кілька століть розгулювали Волинню. Недарма із цим звіром пов’язано чимало місцевих топонімів: райцентр Турійськ, озеро Турське, ріка Турія, село Тур... Три десятиліття тому, даючи своєму підприємству таку назву, його засновники були переконані, що вона символізує силу, впевненість, спритність, які були характерні для цього дикого бика.

Уже десятий рік СЛАТ «Тур» очолює заслужений лісівник України Петро Смаль, який зауважує:

— Нині в області проводиться велика робота зі збільшення площ лісів — хочемо вести цю справу на науковій основі, залучати вчених, які давали б рекомендації зі створення в поліських районах лісових культур потрібного складу і селекції. Плануємо найближчими роками створити свою наукову базу, мати банк високоякісного насіння. Вже тепер багато робимо, щоб отримувати високоякісний посадковий матеріал. Щороку вирощуємо 2,5 мільйона сіянців основних лісоутворюючих порід. Головний розсадник у нас розташований поблизу села Радошин Ковельського району. Там, окрім посівного відділення, маємо ще й шкільне, на якому вирощуємо декоративні породи: тую, самшит, сріблясту ялину, ялівець...

Цікавимося в Петра Петровича, як працює очолюваний ним колектив в умовах економічної і фінансової кризи.

— Сьогодні непросто працювати. Західний ринок наразі відмовляється від нашої продукції. Ускладнили ситуацію і масові буреломи, які пройшли торік Європою. Тепер країни-імпортери посилено переробляють свою деревину. Однак і ми не сидимо склавши руки, шукаємо внутрішні резерви. Нині, наприклад, великий попит мають садові кілки. Придбали верстат і виготовляємо з тонкоміру деревини чудовий матеріал для створення огорож дачних ділянок. Низькосортну деревину відправляємо за кордон як дрова. Є домовленість із Ковельською міською радою і райдержадміністрацією про переобладнання котелень на використання деревних брикетів і пілетів. Цими днями їдемо в Польщу заключати угоду на постачання обладнання для їх виготовлення. Окрім того, намагаємось якомога більше деревини переробляти у себе на готову продукцію: столи, ліжка, стільці, штахетник, стовпи для ліній електропередач та зв’язку, лицювальну дошку (вагонку), плінтуси, сувеніри, столярні вироби. Перелаштовуємо виробництво, як то кажуть, на ходу. Маємо також цех лозоплетіння. Його вироби завжди мали підвищений попит. Радує і мисливське господарство. За останні роки в наших угіддях, а це 30 тисяч гектарів, значно побільшало звірів. Поголів’я лосів, диких кабанів, козуль близьке до оптимального. Тож уже можна проводити і спортивне відстрілювання.

Кілька годин, проведених у «Турі», зарядили нас оптимізмом. З’ясовується, і в цей складний час можна знаходити роботу людям, освоювати нові види продукції, вчасно видавати зарплату...

Перед тим, як вийти з території підприємства, на кілька хвилин зупинилися біля широкої віконної рами, що при вхідних дверях адмінбудинку. Там, перескакуючи з гілки на гілку, весело виспівували канарки. Кажуть, щороку вони приводять потомство. Якою позитивною має бути тут енергетика, якщо навіть птахи в неволі розмножуються!

Волинська область.

Фото автора.