Стан справ у судовій системі України вимагає її негайного реформування, оскільки ця система швидкими темпами втрачає найголовніше, заради чого існує — рівень довіри суспільства. Про це заявив міністр юстиції Микола Оніщук під час проведення міжнародної конференції «Судова система України: пошук рішень у світлі європейських стандартів».

Міністр юстиції назвав першочергові складові судової реформи. Зокрема, це зміна системи доступу до професії судді та механізму відповідальності суддів, запровадження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, а також вдосконалення системи судового устрою та правил судочинства.

А Голова Верховного Суду України Василь Онопенко заявив, що проблеми вітчизняного судочинства можуть бути розв’язані за умови відповідального державницького підходу. Його ж наразі не спостерігається ні при вирішенні поточних питань, ні при виробленні та реалізації стратегії розвитку судової системи.

На думку В. Онопенка, вітчизняне правосуддя сьогодні має величезну кількість проблем, у тому числі й системного характеру. Зокрема, це: нерозуміння багатьма носіями політичної влади в Україні ролі й місця суду в демократичній державі як найвищого арбітра у розв’язанні суспільних конфліктів; відсутність в Україні цілісної судової системи, яка б функціонувала як єдиний правовий механізм розв’язання спорів, і в якій забезпечувалися б єдність судової практики та однакове застосування судами законів; відсутність справжньої судової реформи. Стосовно останньої проблеми Голова Верховного Суду України зауважив: «Те, що сьогодні подається як кардинальне реформування судочинства і знайшло відображення у відомому законопроекті про судоустрій та статус суддів, не має нічого спільного зі справжньою судовою реформою».

Захід відбувся в Києві в рамках реалізації програми Ради Європи та Європейської Комісії «Прозорість та ефективність судової системи України» та проекту USAІD «Україна: верховенство права». У роботі конференції також взяли участь голова Комітету з питань правосуддя Верховної Ради України Сергій Ківалов, голова Представництва Європейської комісії в Україні Жозеф Мануел Пінту Тейшейра, представник Генсека Ради Європи в Україні Аке Петерсон та інші.