Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів зустріч із представником Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні Аке Петерсоном, під час якої висловив задоволення рівнем взаємного співробітництва за рік, що минув з дня відкриття офісу представника у Києві. «Є всі підстави висловити задоволення рівнем співпраці, а головне те, що в нас попереду багато роботи», — зазначив глава парламенту, наголосивши на зацікавленості української сторони в активізації подальшої співпраці.

Володимир Литвин підтримав побажання Аке Петерсона взяти участь у парламентських слуханнях про стан правосуддя в Україні, які відбудуться в середу, 18 березня. За словами Голови Верховної Ради, стан справ у цій сфері — вкрай важлива проблема, адже «є серйозні нарікання в суспільстві на якість роботи судів, на існуючу в цій системі корупцію».

Володимир Литвин вважає, що під час парламентських слухань необхідно «чітко розібратися в ситуації», заслухати представників суддівського корпусу, експертів, в тому числі і Ради Європи, врахувати всі пропозиції, з тим щоб українське законодавство було приведене до європейських стандартів, а «судова система в державі не підлаштовувалась під окремі персоналії».

Це, зазначив Голова Верховної Ради, стосується і виборчого законодавства. «Сама постановка питання про дострокові вибори матиме сенс лише в разі зміни виборчого законодавства і приведення його до європейських норм та ухвалення Виборчого кодексу», — сказав він, додавши, що Україні потрібно мати «чітку виборчу систему щодо парламенту, місцевих органів влади, чітке визначення повноважень Президента і уряду, бо протистояння знесилює країну».

Загалом, вважає В. Литвин, необхідно «визначитися з організацією влади в Україні, інакше майбутні президентські вибори лише посилять протистояння в державі».

А. Петерсон наголосив, що Рада Європи готова надавати нашій країні відповідну допомогу і вважає за необхідне, щоб Україна робила кроки на виконання своїх зобов`язань. Говорячи про реформування судової системи в Україні, він підкреслив, що «це дуже велика і важлива реформа, здійснення якої вимагає підтримки політичних сил».

Сторони обговорили шляхи активізації співпраці України та Ради Європи на міжпарламентському рівні. Зокрема, йшлося про вдосконалення вітчизняного законодавства, яке регулює правову сферу, сферу свободи слова, за участі експертів Ради Європи.

Прес-служба Верховної Ради України.