Гандбол. У спорті вони дають про себе знати особливо гостро. Це сповна відчула лідер жіночій гандбольної збірної країни, Анастасія Підпалова. Почалася ця сумна історія 2007 року, коли наша команда вирушила на чемпіонат світу до Франції, де розігрувалися олімпійські путівки. Але Насті не було серед тих, хто поїхав на дуже важливий для українського гандболу турнір. Це при тому, що сама гравчиня палко бажала виступати, і тренерський штаб збірної хотів бачити її у складі. Але запорізький «Мотор», за який тоді виступала Підпалова, знайшов причини, щоб не відпустити спортовку. Хоча національна команда дуже потребувала виконавця такого плану: висока на зріст, з потужним кидком здалеку. Либонь, саме її гострих і влучних атак і не вистачило у визначальних матчах з Німеччиною та Кореєю. Зрештою, наша команда мінімально поступилася і припинила боротьбу за право грати в Пекіні-2008.

Сезон-2007/08 Підпалова в «Моторі» дограла. Але її відносини з клубом зіпсувалися вкрай. І вона вирішила завершити виступи в запорізькій команді. Тим більше що зарплату вона там уже не отримувала. А відповідно до положення Федерації гандболу України, гравець у цьому випадку має право звернутися до спортивно-технічної комісії ФГУ по надання йому статусу вільного агента, що Підпалова й зробила. 14 серпня 2008 року президія національної федерації у своїй постанові зобов’язала «Мотор» вирішити питання до 1 жовтня. Але трансферна сума, котру виставив «Мотор» за гравця, — 120 тисяч євро (!!!) відразу віджахнула всіх потенційних бажаючих запросити Анастасію до себе.

Підпалову звільнили з посади на початку липня. Про що свідчить наказ по підприємству. Однак статусу вільного агента клуб спортсменці так і не надав. «Мотор» удався до тактики, котру застосовував раніше в подібних ситуаціях з іншими гравцями, хоча суперечки останнім часом вирішувалися не на користь клубу. Так було й у випадку з бронзовим призером Олімпіади-2004 Тетяною Шинкаренко, і з Оленою Науменко, коли Європейська федерація гандболу прийняла сторону спортсменок і своїм вольовим рішенням дала можливість їм самим обирати шляхи продовження кар’єри. Вимога грошей за перехід, що виставив запорізький клуб, значно зменшувала шанси спортсменки знайти собі нове місце роботи. Сторони звернулися до суду. Підпалова залишилася без ігрової практики. Вона тренувалася, але, як відомо, змагання не замінить жодне найінтенсивніше тренування. Спливали місяці. От уже національній збірній треба вирушати на чемпіонат Європи-2008 до Македонії. Насті — одному з лідерів команди — довелося їхати з мінімальною ігровою практикою: матчами на турнірах у складі національної команди.

Головний тренер збірні Леонід Євтушенко поскаржився, що через конфронтацію Анастасія в Македонії виступала нестабільно (наша команда посіла лише десяте місце).

Настав 2009 рік. Підпалова продовжувала перебувати в стані невизначеності й вимушеної бездіяльності. Усе частіше відвідували думки про зміну громадянства та виступ за збірну якоїсь іншої країни. Про це Анастасія чесно повідомила ФГУ в середині січня. Питання вимагало швидкого вирішення, бо українкою серйозно зацікавився румунський клуб «Олтхім» із Вилчі —учасник турніру Ліги чемпіонів. До речі, 30 січня був останній день трансферного вікна.

Румунський клуб, який запросив до себе Підпалову, дав усім нам, і насамперед «Мотору», урок спортивного етикету. Він мав усі документи, котрі підтверджували правоту гандболістки. Румунська сторона знала про прецеденти, коли ЄГФ в аналогічних ситуаціях ставала на бік гравців, а не клубів. Зрештою, румуни повелися шляхетно — намагалися вирішити питання з «Мотором»: направили листа із запитом про трансферну суму. Листування «Олтхім» вів за всіма правилами, направляючи копії листів до ЄГФ і ФГУ, демонструючи відкритість своїх намірів.

Цього у Запоріжжя не оцінили. «Мотор» зажадав за трансфер суму, котра була за межою реальності. На це й указував «Олтхім» у листі від 28 січня, кажучи, що 60 тисяч євро сильно б’ють по фінансових можливостях клубу, що така цифра не відповідає спортивній формі гравця, котрий, до речі, давно (з липня 2008 року) вже не значиться в списку працівників «Мотора». Однак «Олтхім» готовий був заплатити 20-25 тисяч євро. «Мотор» не погодився. У результаті румунський клуб звернувся до ЄГФ, і питання було вирішено на користь Підпалової. Вона одержала статус вільного агента, після чого підписала контракт з командою з Вилчі і грає в ній. І для національної збірної її зберегли.

Президія Федерації гандболу України на своєму засіданні 5 лютого також одностайно ухвалила рішення про надання Анастасії Підпаловій статусу гравця без контракту.

Віктор КОНОПЛЯСТИЙ, генеральний секретар Федерації гандболу України, член Арбітражної комісії Європейської гандбольної федерації (ЕГФ).