Керівник депутатської фракції Блок Литвина у Верховній Раді України Ігор ШАРОВ (на знімку) вважає, що в умовах фінансової кризи слід знову акцентувати увагу на ідеї Голови Верховної Ради Володимира Литвина про проведення повномасштабної інвентаризації суспільних ресурсів на рівні виробничих потужностей, продуктивних сил і фінансового сектору.

«Програма антикризових заходів Міжнародного валютного фонду задає орієнтири, але сама по собі вона не може бути підставою для виходу з кризи, — заявив, як повідомили у прес-службі народного депутата, Ігор Шаров. — Тільки виходячи з інвентаризації реальних ресурсів, уряд зможе ухвалити план про пріоритетний розвиток конкретних галузей української економіки, які в умовах світової фінансової кризи можуть дати зростання на внутрішньому ринку й забезпечити гідну конкуренцію вітчизняної продукції на світовому ринку відповідно до існуючої кон’юнктури».

На думку лідера фракції, треба створити експертно-аналітичну групу з фахівців для розробки на основі проведеної інвентаризації плану подолання негативних наслідків фінансової і соціально-економічної кризи. А антикризовий план має базуватися «не лише на умовиводах зарубіжних експертів, а й на чіткому знанні наявних суспільних ресурсів у країні та розумінні того, яким чином їх можна використати з максимальною ефективністю для народу України, щоб посадовці, керівники відомств і підприємств на рівні кожного селища, міста, району та області мали чіткі завдання щодо антикризових дій згідно з цим планом».

Ігор Шаров також закликав представників усіх політичних сил зупинитися в своєму «нестримному бажанні перемоги над політичними конкурентами ціною абсолютного знищення». «Наші внутрішні проблеми не залишають нам оперативного простору для боротьби з кризовими явищами, — сказав представник Блоку Литвина. — Ми маємо економіку далекого минулого, деякі підприємства ще працюють на обладнанні кінця 19 століття, ми маємо Президента далекого майбутнього, ми маємо уряд, який постійно перебуває в стадії війни, і до того ж маємо в парламенті сили, які не зацікавлені в продуктивній діяльності Верховної Ради. Зважаючи на такий стан речей, політикум повинен припинити свари й бути сьогодні одностайним для адекватного розуміння загроз, які несе фінансова криза, та пошуків виходу з неї».

Політик зазначив, що «в умовах рецесії інвентаризація суспільних ресурсів матиме позитивне значення і з огляду на недопущення їх розкрадання». Саме тому Ігор Шаров вважає за необхідне, щоб уряд доручив правоохоронним органам посилити контроль за економічною злочинністю та корупцією.