Кореспонденти «Голосу України» довідалися, чому худнуть мандарини і чому «ґоґоль-моґоль» втрачає репутацію

Крамничка трапилася чистенька, з нормальними цінами і непоганим асортиментом. От тільки місця для книги скарг у ній не знайшлося. А в ідеалі вона завжди має бути під рукою — в куточку споживача.

Спочатку контролери заходилися вивчати цінники. Їх би в кабінеті офтальмолога показувати! Найчастіше споживачі скаржаться от на що: на ціннику в торговому залі красується одна сума, а касир у чеку пробиває іншу. Якщо покупець помітить похибку, у продавця завжди готова відмовка: мовляв, товар увесь час дорожчає, і персонал просто не встигає переклеювати цінники. «Це пряме порушення права покупця на одержання повної і достовірної інформації!» — каже начальник відділу контролю продовольчих товарів Головного управління з питань захисту прав споживачів Юлія Коваленко.

В управлінні розуміють: сьогодні продавці і справді не завжди встигають змінювати цінники. Адже персонал скрізь скорочують, а товар дорожчає практично з кожною новою поставкою. Щоб перевірити на чесність працівників магазину, захисники прав споживачів роблять контрольну закупку. Решту видано, обрахування не виявлено. А як щодо недоважування?

— Знаєте, чому споживачеві невигідно купувати заздалегідь розфасовані продукти, насамперед фрукти і овочі? — розкриває професійні таємниці працівників торгівлі головний фахівець відділу контролю продовольчих товарів Катерина Мойсеенко. — Вагу упаковки слід віднімати, але утруднювати себе цим продавці не хочуть. Крім того, дари садів і городів при збереженні всихають. Приміром, кіло мандарин за кілька днів може «схуднути» грамів на 100. Те само відбувається з ковбасами, сосисками та іншими м’ясними виробами.

Щоб розвіяти підозри, куплені в крамниці цукерки, вафлі, печиво і курячі крильця контролери знову відправляють на ваги. Озброївшись окулярами і лупою, фахівці починають звіряти два варіанти бирок. І тут усе в нормі: погрішність у допустимих межах — плюс-мінус 2—4 грами. Ваги відрегульовано, про що свідчить перевірне тавро.

— А чому ваші продавці без спецодягу? — цікавлюся в директора.

— Зазвичай я відповідаю так: його щойно віднесли до пральні, — чесно зізнається він. — А взагалі у правилах торгівлі щодо цього надто вже неконкретно написано.

Зовнішній вигляд товарів підозр не викликав, за винятком хіба що курячих яєць, які продавалися без упаковки. На кожному з них мав бути штамп виробника з інформацією про категорію і вид продукту, — пояснили перевіряльники. Інакше як здогадатися, приміром, столове це яйце або дієтичне? До речі, торік співробітникам управління довелося призупинити реалізацію 50 тисяч (!) штук яєць. У 80 відсотках випадків дари інкубатора реалізовувалися з порушенням чинного законодавства.

— Найчастіше наші розпорядження підприємці виконують і усувають недоліки, — коментує Юлія Коваленко. — До злісних порушників доводиться привертати увагу інших служб, у тому числі і для стягнення штрафів. У разі систематичних порушень головне управління може звернутися до суду в інтересах необмеженого кола споживачів, усієї міської громадськості. Тоді підприємцю доведеться відшкодувати суму збитків, у багато разів більшу за передбачені в законах штрафи.

...Хто і коли зніс яйця для нашої продуктової крамниці, удалося з’ясувати тільки наступного дня. Коли директор привіз в управління супровідні документи — посвідчення якості і ветеринарне свідоцтво. В очах фахівців репутація основи для омлету не постраждала. Але осад у душі залишився.

На знімку: на вимогу контролерів продавець повторно зважує продукти.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Куди поскаржитися

Ошукані споживачі мають можливість звернутися до міського кол-центру або до громадської приймальні Головного управління у справах захисту прав споживачів КМДА за телефоном 425-77-60. Фахівці управління щодня (окрім п’ятниці та вихідних) з 16.00 до 18.00 ведуть особистий прийом громадян. Щопонеділка вас вислухає заступник начальника управління в’ячеслав Голубовський, щовівторка — заступник Сергій Дроботун, щосереди — перший заступник начальника управління Владислава Хижняк, а щочетверга — начальник Головного управління Анатолій Гудзій.