Учора, перебуваючи з робочим візитом у Варшаві, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку) провів зустріч із Маршалком Сейму Республіки Польща Броніславом Коморовським.

Микола Томенко, як співголова Міжпарламентської асамблеї Республіки Польща та України, висловив задоволення, що після дворічної перерви відновлюється робота асамблеї. Як відомо, це четверте її засідання, програмою якого передбачено обговорення низки україно-польських проблем, зокрема, стан підготовки до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Микола Томенко також повідомив, що днями представники делегації попередньо погодили тексти заяв, які мають підписати українська та польська сторони. Одна з них стосується співпраці Польщі та України в рамках Східного партнерства, друга — підготовки до «Євро-2012».

Водночас заступник глави парламенту звернув увагу на проблему кількості прикордонних переходів між країнами. «Неприпустимо, що між двома великими країнами, кордон між якими сягає більш як 500 кілометрів, функціонує лише 12 загальних і шість автомобільних переходів. Це створює серйозні проблеми для громадян і України, і Польщі», — сказав Томенко.

Він зазначив, що прикордонні переходи між Україною та Польщею необхідно облаштувати в інтересах громадян обох країн, що поліпшить добросусідські відносини між країнами. На думку М. Томенка, щонайменше вдвічі потрібно збільшити кількість переходів, зокрема автомобільних, щоб забезпечити нормальне пересування громадян України та Польщі. Він також нагадав, що до входження Польщі до Шенгенської зони приблизно такий само кордон за довжиною між Німеччиною та Польщею мав відповідно 39 загальних і 18 автомобільних переходів.

«Цілком очевидно, що нам треба вийти на європейські стандарти відносин. Уряди обох країн повинні активізувати роботу зі створення цивілізованої системи прикордонних переходів, зокрема, стосовно збільшення кількості переходів між Україною та Польщею», — впевнений заступник Голови Верховної Ради України.

Прес-служба М. ТОМЕНКА.