Голова Верховної Ради Володимир Литвин на початку тижня звернувся до Президента, прем’єра, лідерів парламентських фракцій, політичних партій з конкретними пропозиціями щодо налагодження діалогу для стабілізації ситуації в країні. Він переконаний: лише таким чином можна знайти шлях до порозуміння. Про це він говорив і на зустрічах з кримчанами під час робочої поїздки до автономії.

Водночас, схоже, уряд під тиском економічних проблем поступово капітулює перед Міжнародним валютним фондом. На засіданні Кабінету Міністрів прийнято рішення запропонувати народним обранцям внести зміни до цьогорічного бюджету. Зокрема, cтосовно права уряду контролювати процес рефінансування Національним банком країни комерційних банків. І — найголовніше: покривати дефіцит державних коштів за рахунок друкарського верстата.

Не виключено, для того щоб отримати наступний транш МВФ, уряд змушений буде піти й на інші поступки. Тим більше, що газові угоди, укладені прем’єром у Москві, мають таки кабальний характер. Недаремно прем’єр РФ зробив широкий жест: відмовився стягувати штрафи з України за газ, який був законтрактований, але не отриманий нашою країною. Які ще таємниці «мадридського двору» криються в угодах, дізнаємося пізніше.

Схоже, непереливки для українців лише розпочинаються. Так, цього тижня стало відомо, що «Росукренерго» звернулося до Стокгольмського арбітражу з позовом до НАК «Нафтогаз» стосовно права власності на 11 мільярдів кубометрів газу, що знаходилися в підземних сховищах. Швейцарська компанія не проти, щоб він дістався «Нафтогазу», але за ціною, яка діє на європейському ринку, а це — 500 доларів за тисячу кубометрів. А оскільки ніхто з вітчизняних політиків на суди за кордоном впливу не має, то аналітики й незалежні юристи прогнозують програш української сторони.

Цього тижня прихильники прем’єра завдали першому заступнику голови СБУ Валерію Хорошковському удар у відповідь. Митники, якими той донедавна ще керував, обшукали багаж свого колишнього шефа, коли той повертався зі Швейцарії, за листом народного депутата від БЮТ. Шукали заборонені для перевезення речі. Нічого, звичайно, не знайшли.

У свою чергу, Тернопільський окружний адміністративний суд своїм рішенням змушує тамтешню виборчу комісію таки провести вибори до Тернопільської обласної ради. Щоправда, коли готувався номер, ще не було відомо, чи буде це рішення оскаржене у Львівському апеляційному адміністративному суді.

Власне, наступний тиждень пленарний. Відтак можна стверджувати: миру під оливами нам чекати ще довго.