Голова єкатеринбурзької міської громадської організації «Помічник споживачів» Олексій Конєв подав у суд позов на місцеву єпархію, стверджуючи, що в храмах систематично порушуються права віруючих на якісне виконання обрядів. Як повідомила газета «Новые известия», даний випадок став унікальним прецедентом у російській юридичній практиці. Конєв зажадав завести в храмах «куточок споживача», як у магазинах і торгових павільйонах.

Почалася історія з того, що в серпні 2007 року житель Єкатеринбурга Олексій Васильович Конєв ховав тестя. Разом з тестем Конєва відспівували ще кількох людей, про що родичі покійних не були попереджені. Конєв звернувся за роз’ясненнями до священика, але той, за його словами, «відповів у такому тоні й такими словами, які можна почути хіба що на базарі».

На його думку, відповідно до закону «Про захист прав споживачів», церква — такий само виконавець, як хімчистка чи стоматологічний кабінет. Отож клієнт має заздалегідь знати вид, якість і обсяг наданих йому послуг.

Представники єкатеринбурзької єпархії претензії Олексія Конєва назвали «абсурдними», бо «відвідування храму — справа добровільна, а гроші, що надходять від парафіян за здійснення обрядів, і товари вважаються пожертвуваннями, отже, не мають нічого спільного з оплатою споживчих послуг». А клірик Іоанно-Предтеченського собору отець Олександр Колобов вважає, що в даному випадку безпосередній споживач послуги — жодного Конєва — ніякого невдоволення не висловлював.