Тернопіль проходить тест на демократію

«У вас ніхто не може забрати право вибирати, —заявив під час зустрічі із викладачами та студентами Тернопільського національного економічного університету Президент України. — Сподіваюсь, що мукачівський експеримент, коли чиновники відверто насміялися над громадою, на Тернопільщині не пройде, адже тут люди завжди були більш чутливі до національних ідей та політичних свобод. Або переможе партійна доцільність, або закон. Майже два роки в області не працює представницька влада. Утримання недієздатної обласної ради обходиться дорожче, ніж самі вибори. Тернопільщинa — це тест на те, переможе в Україні тоталітаризм чи демократія».

Звертаючись до міністра юстиції Миколи Оніщука, який також був присутній у залі, Президент висловив упевненість, що правоохоронні органи зроблять все, щоб на Тернопільщині перемогла демократія.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Волевиявлення громадян відбуватиметься за іншим принципом?

Готовий голосувати за будь-який законопроект про зміну виборчої системи. На цьому наголосив під час прес-конференції народний депутат від «НУ—НС» Владислав Каськів.

«Нині стоїть питання, якою буде Україна надалі, чи буде вона суверенною державою, чи існуватиме в нинішніх територіальних рамках. Тому що принцип організації влади веде до протилежного ефекту», —сказав політик.

На його думку, можна підтримувати більшість із восьми законопроектів, що передбачають зміну виборчого законодавства і представлених нині в парламенті, аби змінити існуючу виборчу систему.

«Будь-який з них нестиме прогресивну норму, оскільки ламатиме хребет існуючої системи формування еліти. Особисто я готовий і закликатиму всіх своїх колег голосувати за будь-який з ключових законопроектів, що мають шанс проходження у Верховній Раді, який мінятиме виборчу систему», — підкреслив народний обранець.

У свою чергу народний депутат від «НУ—НС» Юрій Ключковський зазначив, що, крім самої виборчої формули, є багато запитань, пов’язаних насамперед зі структурою бюлетеня. А саме з тим, як виборець голосуватиме, що бачитиме в бюлетені та що він повинен відмітити. Все це, передусім, впливатиме на громадську легітимізацію виборів.

За його словами, для подальшого розвитку виборчої системи необхідно підвищувати рівень громадсько-політичної культури.

Сергій МЕЛЬНИК.