Плани щодо його створення було озвучено на «круглому столі» на тему: «Проблеми кодифікації законодавства України», який відбувся учора в Інституті законодавства Верховної Ради України.

Завданнями цього центру будуть моніторинг розвитку законодавства, розробка проектів, рекомендацій, пропозицій стосовно кодифікації законодавства, порівняльні дослідження тощо.

Як зазначив директор інституту Олександр Копиленко, проблема кодифікації законодавства є вкрай актуальною, кодифікація необхідна насамперед для упорядкування чинного законодавства щодо застарілих нормативних актів, а також для його ефективного застосування. Адже станом на 2008 рік в Україні діє 21 кодекс, за період з 1991 р. по 2008 р. Верховна Рада ухвалила 17 кодексів. Чотири кодекси залишилися в спадок від радянського законодавства — Кримінально-процесуальний кодекс, Житловий кодекс, Кодекс законів про працю, Кодекс про адміністративні правопорушення. До названих чотирьох кодексів зміни вносилися загалом 437 разів, що вказує на необхідність ухвалити ці кодекси в новій редакції.

Також учасники «круглого столу» вказували на низький рівень кодифікаційної діяльності, про що свідчить практика внесення змін до одного й того самого кодексу практично одночасно кількома законами, замість прийняття одного консолідованого закону. Як приклад, внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінально-процесуального кодексу. Водночас на сьогодні не кодифікованими залишаються адміністративне, податкове, банківське, соціальне законодавства, а також законодавства у галузях науки і освіти, охорони здоров’я та культури, у сфері інформації тощо.

В свою чергу, заступник міністра юстиції Віктор Богатир заявив: «Зі свого боку Міністерство юстиції розділяє актуальність даного питання, як підтвердження найближчим часом до Верховної Ради буде внесено Адміністративно-процедурний кодекс».

А завідувачка сектору кодифікаційних робіт інституту Лідія Горбунова відзначила, що основою законодавства більшості країн є закони, натомість в Україні існує тенденція до збільшення саме підзаконних актів, а не законів прямої дії.

Під час засідання учасникам було представлено Концепцію кодифікації законодавства України, відповідно до якої кодифікація має значно спростити процес збирання інформації про чинне законодавство, а також забезпечить правову систему України якісними нормативно-правовими актами.