Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за проведення дискусії щодо того, яка політична система є прийнятною для України.

Під час зустрічі зі студентами і викладачами Кримського державного інженерно-педагогічного університету в Сімферополі В. Литвин висловив думку, що в обговоренні мають взяти участь представники Національної академії наук України, вчені, історики, фахівці в галузі держави і права, міжнаціональних відносин, соціологи, представники політичних сил тощо.

Нинішню кризу в Україні В. Литвин назвав «тяжким випробуванням, якого не було за всі роки незалежності, коли йде боротьба на знищення». Найбільш безперспективним у цій ситуації Голова Верховної Ради України вважає пошук ворогів. «Суддею може бути виключно народ, як це записано у Конституції, — наголосив він. — Ми повинні мати націю, а не населення, державу — а не територію».

В. Литвин вкотре наголосив на необхідності пошуку компромісу, зазначивши, що «компроміс — це шлях, коли всі щось втрачають, але це єдиний шлях до порозуміння».

Голова Верховної Ради України підкреслив, що світова криза, яка прийшла в Україну, не повинна стати позбавленням політиків від відповідальності. При цьому, зауважив він, «ми підраховуємо фінансові втрати й не усвідомлюємо, що світ переживає цивілізаційну кризу, та не усвідомлюємо її джерела». У цьому контексті В. Литвин висловився за пошук шляхів виходу з кризи, «проаналізувавши минуле людства з тим, щоб передбачити майбутнє».

На думку В. Литвина, свій вклад у розв’язання проблем сьогодення мають внести науковці: «Наука повинна визначати параметри розвитку людства — енергетичні, продовольчі, технологічні. Людина не повинна перетворитися на механічну складову науково-технічного прогресу, не повинна втратити духовність, мораль». При цьому він висловився за «якісно нові підходи до моралі і людських цінностей», адаптування їх до всіх аспектів сучасного життя.

«Роль морального авторитету в кризових ситуаціях повинно брати на себе академічне і наукове співтовариство, яке б вимагало від влади адекватної політики», — вважає В. Литвин.

Голова Верховної Ради України назвав роль освіти і науки в Україні ключовою. «Якщо немає освіти, технології, науки, то немає розвитку наукоємних галузей, немає розвитку країни», — зазначив він.

В. Литвин також висловився за активну участь молоді, зокрема студентства, у формуванні молодіжної політики держави. За його словами, потребують розв’язання на законодавчому рівні такі першочергові для молоді проблеми, як отримання гідної освіти, роботи і житла. При цьому він зауважив, що держава має сприяти молодим людям в отриманні кредитів на придбання житла.

Голова Верховної Ради України також вважає за необхідне забезпечити належне фінансування сільських шкіл: «буде школа — буде і село, спочатку рівні умови для отримання освіти, а потім — рівні умови для вступу до вузів», достойну оплату викладачам, надання статусу державних службовців медикам, вихователям, вчителям.

* * *

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний у недоцільності винесення на всенародний референдум будь-яких проектів Конституції України.

Про це В. Литвин заявив, відповідаючи на запитання під час зустрічі з мешканцями Алушти (Автономна Республіка Крим).

В. Литвин пояснив, що «абсолютна кількість людей не читатиме проект Конституції». При цьому, на його думку, винесення на обговорення кількох варіантів також не дасть позитивного результату, оскільки «референдум має дати чітку відповідь — «так» чи «ні».

Торкаючись питання внесення змін до Основного Закону, В. Литвин заявив, що «необхідно враховувати досвід, традиції, менталітет народу, визначити завдання, які стоять перед країною, як жити в умовах світової кризи, а потім готувати відповідний документ».

Відповідаючи на запитання, В. Литвин також сказав про необхідність ухвалення законів про допуск іноземних військ на територію України і про чисельність Збройних Сил України.

Окрім того, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловився за необхідність сформулювати національну ідею.

В. Литвин також вважає за необхідне всім політичним силам прийняти «загальне рішення» про скасування інституту недоторканності.

Відповідаючи на запитання про роботу єдиного законодавчого органу, В. Литвин наголосив, що «парламент не можна розвалювати, бо це голос народу». «Верховна Рада працює, і це найважливіше», — сказав він.

Голова Верховної Ради України також заявив, що він категорично проти використання мовних, релігійних та міжнаціональних тем у передвиборні періоди. Торкаючись так званого «мовного питання», В. Литвин висловив думку, що «мови повинні бути конкурентоспроможними, розвиватися, встигати за розвитком техніки, наукових технологій».

Прес-служба Верховної Ради України.

Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з мешканцями смт Роздольне під час робочої поїздки до АРК.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.