Для успішного проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року Україні потрібно вдосконалити вітчизняну нормативно-правову базу. Про це вчора у своїй доповіді на парламентських слуханнях «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні» сказав голова парламентського Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко.

«Сьогодні нам вкрай важливо отримати фахову і компетентну оцінку від відповідних державних органів, визначити адекватність їхніх дій в умовах законодавства, рекомендацій УЄФА та знайти спільне рішення з приводу подальшого вдосконалення нормативно-правової бази», — зазначив він.

У свою чергу віце-прем’єр-міністр Іван Васюник сказав, що Україна 8 травня буде готова представити УЄФА міста, які прийматимуть фінальну частину чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Він зазначив, що уряд найближчим часом попросить Верховну Раду виділити один день для розгляду і прийняття рішень по законопроектах «Про приватне державне партнерство», «Про відчуження землі, яка перебуває у приватній власності», та низці інших, спрямованих на лібералізацію інвестиційного клімату.

Іван Васюник наголосив, що однією з основних проблем є підготовка інфраструктури розміщення гостей та учасників Євро. До 2012 року потрібно збудувати, реконструювати та переобладнати майже триста готелів.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що урядом проведено низку консультацій з представниками Світового банку, інших міжнародних фінансових інституцій щодо кредитування реалізації інвестиційних проектів. «За останні місяці цими інституціями прийнято рішення про фінансування майже на один мільярд доларів інфраструктурних об’єктів підготовки України до Євро», — сказав віце-прем’єр-міністр.

За рахунок державного фінансування до 2012 року реконструюють аеродроми у 15 містах, збудують і відремонтують до п’яти тисяч кілометрів доріг міжміського сполучення, спорудять сучасну футбольну арену у Києві на 70 тисяч місць, зведуть та оснастять сучасною технікою медичні заклади у шести містах, запровадять нові європейські стандарти надання швидкої допомоги на всій території країни тощо.

За його словами, виконання програми підготовки об’єктів до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року стане одним із наріжних елементів антикризового плану цього року. Ця програма дасть змогу зберегти і створити десятки тисяч робочих місць, уповільнити різке падіння виробництва, забезпечити металургійні та будівельні компанії довгостроковими замовленнями, залучити нові інвестиції.

Водночас міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко переконаний, що Україні вдасться вчасно підготувати всю необхідну спортивну інфраструктуру для проведення турніру. Нинішні темпи підготовки, сказав він, переконливо доводять, що згідно з визначеними термінами наша держава матиме шість готових і стандартизованих стадіонів та 32 спортивні бази.

Президент Федерації футболу Григорій Суркіс закликав депутатів Верховної Ради інформувати міжнародну громадськість на світових економічних і політичних форумах про успіхи України в підготовці до проведення чемпіонату Європи. «Регулярна присутність на багатолюдних політичних, економічних, творчих та інших світових форумах, щоденна робота в багатьох міжнародних організаціях, в ефірах, ток-шоу дають змогу парламентаріям поширювати правдиву й вигідну для країни інформацію про хід підготовки до чемпіонату Європи», — зауважив він. Таким чином, за його словами, вдалося б підвищити наш авторитет в очах Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА), який уважно стежить за тим, що відбувається в Україні.

Григорій Суркіс висловився за доцільність створення в парламенті постійно діючої депутатської спеціальної комісії. «Ефективність скоординованої роботи центральних органів влади спільно з оперативним законодавчим штабом незрівнянно зросла б, а її наслідки відразу позитивно позначилися б на контрольних оцінках нашої діяльності з боку УЄФА, — вважає президент національної федерації. — Виконуючи свої зобов’язання, Україна дедалі частіше поставатиме перед необхідністю негайного внесення змін та доповнень у чинне законодавство».

Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко і президент Федерації футболу України Григорій Суркіс.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.