Тернопільський окружний адміністративний суд задовольнив позови обласних організацій Всеукраїнського об’єднання «Свобода», партії «Єдиний центр» та громадської партії «Пора» до Тернопільської обласної територіально-виборчої комісії, повідомляє наш власний кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА.

Ці суб’єкти виборчого процесу наполягали на тому, що ТВК перевищила свої повноваження, прийнявши шостого березня рішення про призупинення виборчого процесу з обрання депутатів Тернопільської обласної ради, оскільки на той час не було офіційно оприлюднено постанову Верховної Ради від 3 березня про визнання такої, що втратила чинність, постанови парламенту про призначення позачергових виборів до Тернопільської обласної ради.

Окрім того, суд зазначив, що виборчий процес в Україні регулюється виключно законом про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, міських, селищних, сільських голів, яким не передбачено призупинення виборчого процесу на підставі постанов Верховної Ради. Рішення обласної ТВК визнано незаконним, протиправним, таким, що порушує конституційні права громадян обирати і бути обраним. Її зобов’язано продовжити організацію з підготовки та проведення виборів. Це рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду у дводенний термін.

Більшість суб’єктів виборчого процесу не втрачає надії, що позачергові вибори до Тернопільської обласної ради таки відбудуться. Принаймні передвиборної агітації вони не припиняють.

* * *

У Центральній виборчій комісії повідомили, що рішення суду ще не бачили, а дізналися про нього зі ЗМІ. Однак, член ЦВК Олександр Шелестов на запитання, чи могла Верховна Рада скасувати проведення позачергових виборів до обласної ради, зауважив: це твердження знайшло відображення у рішеннях Конституційного Суду, — що Верховна Рада діє тільки у межах і у спосіб, які передбачено Конституцією, а до повноважень парламенту не належить скасування місцевих виборів.

«За Конституцією до повноважень парламенту віднесено тільки призначення виборів. Повноважень щодо зупинення, призупинення або у будь-який інший спосіб вплинути на скасування таких виборів у Верховної Ради немає. Є стаття, яка чітко регламентує тільки призначення позачергових виборів», — сказав О. Шелестов. Остаточну крапку в цій історії, за словами члена ЦВК, може поставити лише Львівський апеляційний суд. У разі оскарження постанови суду першої інстанції —Тернопільського окружного адміністративного суду — вона не набирає чинності.

У фракції БЮТ, котра була ініціатором скасування дочасних виборів до Тернопільської облради (бютівцям закидають те, що вони «перехотіли» виборів, бо в регіоні сильно впав їхній рейтинг), запевняють, що виборів таки не буде, попри рішення Тернопільського окружного адміністративного суду.

Голова Комітету з питань правової політики Сергій Міщенко (БЮТ) в інтерв’ю журналістам повідомив, що рішення суду ще не набуло законної сили і є всі можливості для його призупинення. А до апеляційного суду можуть звернутися і Тернопільська облрада, і Верховна Рада. «Можу посперечатися на що завгодно — виборів не буде», — сказав депутат. За його словами, останній день подання апеляційної скарги на судове рішення — увечері в п’ятницю, 13 березня. Потім ще є два дні на її розгляд.