На цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку) на брифінгу перед початком парламентських слухань на тему: «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні».

Микола Томенко поінформував присутніх, що ініціатором проведення цих парламентських слухань виступила група народних депутатів: Віктор Корж, Павло Костенко, Микола Томенко та інші. Він відзначив два головні завдання парламентських слухань. Перше — це зробити все, щоб консолідувати зусилля всіх структур центральної та місцевої влади, а також спільні дії України та Польщі для забезпечення належного проведення чемпіонату.

Друге — необхідність корекції стратегії підготовки: від так званої оптимістичної стратегії — до реалістичної, антикризової. Саме друга обставина, на думку Томенка, є надзвичайно важливою.

«Державна програма з підготовки до «Євро-2012» готувалася в період, коли відбувалося піднесення української економіки та серйозне перевиконання державного бюджету, тому надзвичайно велике навантаження на підготовчі заходи було покладено на кошти державного та місцевого бюджетів. Сьогодні в умовах кризи необхідний перегляд цього підходу», — сказав Микола Томенко.

М. Томенко вважає, що натомість необхідно думати про активніше залучення інвестиційних коштів та коштів бізнесу. Ключове значення матиме діяльність органів місцевого самоврядування, які готуватимуть міста до проведення чемпіонату.

Саме тому необхідно невідкладно передбачити внесення змін до Бюджетного кодексу, які розширили б склад доходів місцевих бюджетів, що, в свою чергу, дозволило б місцевому самоврядуванню активніше фінансувати проект «Євро» за рахунок власних коштів.

«Надзвичайно важливо зрозуміти, що «Євро-2012» — це презентація країни, а не презентація футбольних стадіонів. Саме тому потрібно невідкладно активізувати роботу з облаштування і впорядкування митних прикордонних переходів, транспортної інфраструктури, аеропортів, готелів тощо», — наголосив заступник Голови Верховної Ради. Окремо він зазначив, що особливої уваги також потребує забезпечення безпеки та громадського порядку, підготовка та навчання волонтерів, які будуть задіяні у проведенні чемпіонату.

Томенко нагадав, що до початку проведення «Євро» в Україні залишилося 1185 днів.

«Я переконаний, що межі нашої дискусії стосовно майбутнього «Євро» в Україні можуть відбуватися лише в наступних оціночних параметрах: Україна проведе «Євро-2012» на задовільному рівні, або на високому. Я висловлюю сподівання, що ми зробимо все, щоби провести цей форум на високому рівні», — підсумував Микола Томенко.