Другий день триденної робочої поїздки Голови Верховної Ради Володимира Литвина почався із зустрічі в Алушті з кримчанами в санаторії «Славутич». Понад 600 його слухачів ставили цілі блоки гострих запитань, які глава парламенту витримав з честю, вичерпно, аргументовано і грунтовно відповів на кожне з них.

Особливо людей цікавило бачення Головою Верховної Ради шляхів виходу з економічної кризи, стабілізація громадсько-політичного життя, ухвалення законів, здатних поліпшити життя пересічних українців, стан житлово-комунального господарства, упорядкування земельних відносин, особливо стрімка забудова морського узбережжя, доступність пляжів, а також що робити із засиллям алкоголізму серед молоді, як вгамувати агресивність статей і матеріалів «жовтої преси» тощо.

Володимир Литвин зупинився на основних проблемах автономії та пропозиціях їх подолання. Насамперед йшлося про безробіття і заборгованість у зарплаті. Кримські підприємства заборгували своїм співробітникам близько 60 млн. гривень. Бюджетникам затримують зарплату. Бюджетоутворююча промисловість Криму практично припинила роботу. Один із найзначніших платників податків у місцевий бюджет Чорноморський флот РФ — найбільший боржник з відрахувань у Пенсійний фонд. Із загальної заборгованості севастопольських підприємств і організацій перед Пенсійним фондом у розмірі 9 млн. гривень на Чорноморський флот припадає 3,4 млн. гривень, або більше третини. Не дивно, що в Криму почалися масові виступи.

Зупинився В. Литвин і на проблемах теплопостачання. Адже в Криму відбувалися масові відключення котелень. А в першій декаді березня знову нависла загроза відключень. Володимир Литвин вніс пропозиції напрацювати механізм безперебійного надходження газу на півострів. На кримських звалищах спорудити заводи з переробки відходів на газ. Перевести сільські котельні з блакитного палива на солому. Направляти газ, який видобуватимуть на шельфі Чорного моря, насамперед на потреби автономії. Значне місце приділив В. Литвин і розвитку курортної сфери Криму.

Охарактеризував Голова Верховної Ради і поточну політико-економічну ситуацію в Україні, наголосивши на необхідності державницького підходу до облаштування країни та усвідомленні спільної відповідальності влади.

Голова Верховної Ради України підкреслив, що наразі необхідно вирішити три основоположні питання, на чому наголошується в його зверненні до Президента України, Прем’єр-міністра, лідерів парламентських фракцій у Верховній Раді та всіх політиків держави: негайно змінити виборче законодавство, розв’язати проблему «двоцентровості» влади та реорганізувати систему влади на місцях.

За словами В. Литвина, розв’язання згаданих завдань потребує внесення відповідних змін до Конституції. «Підготовка таких змін повинна мати колосальну основу: необхідно знати історію, звичаї, вивчити світовий досвід, визначити, які завдання стоять перед суспільством і куди рухається світ, і на цій основі розробити документ, який створюватиме основу для розвитку суспільства, вестиме його за собою», — зазначив він.

При цьому В. Литвин підкреслив, що зміни до Конституції України не повинні прийматись «під політичний момент, конкретні сценарії, конкретних політиків».

Увечері Володимир Литвин вирушив на зустріч з феодосійцями. Сьогодні зустріч з трудівниками і керівниками Первомайського і Роздольненського районів півострова. Також Володимир Литвин виступить на кількох телекомпаніях Криму.