Глава держави провів нараду з моніторингу ситуації в кредитно-банківській сфері. Участь у ній взяли представники Служби безпеки, Генеральної прокуратури, податкової міліції, секретаріату Президента, голова Національного банку та представники групи комерційних банків (Альфа-банку, банку «Надра», Укрсоцбанку, Укрінбанку, ОТР-банку, Приватбанку, Укрексімбанку). Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі глави держави.

Банківська система має стати локомотивом у подоланні економічної кризи. «Немає іншого способу, як повернути довіру до гривні і банківської системи», — сказав Віктор Ющенко, відкриваючи засідання. Він окреслив основні напрями, за якими має бути сформовано антикризовий план: підвищення ліквідності; забезпечення платоспроможності банків, здійснення рекапіталізації банків та підвищення їхньої капіталізації, а також відновлення довіри до банків. При цьому глава держави висловив переконання, що банківська система, яка в останні чотири місяці переживає серйозні випробування, здатна подолати цю кризу.

«Ми повинні продемонструвати, що банківська система працює, як годинник», — сказав він.

Окремо Президент прокоментував ситуацію на валютному ринку, висловивши зауваження до того, що зберігається тенденція перевищення попиту на валюту над пропозицією. При цьому власні заявки банків знову значно більші від клієнтських. Віктор Ющенко висловив побажання щодо прозорості таких заявок, щоб оцінити, чи не є вони фактично спекулятивними.

«І Генеральна прокуратура, і Служба безпеки, і Податкова каменя на камені не повинні залишити від такої поведінки будь-якого комерційного банку», — попередив Президент.

Водночас Віктор Ющенко позитивно оцінив спосіб реалізації ідеї продажу банкам валюти для погашення кредитної заборгованості в іноземній валюті фізичними особами та малим бізнесом. Водночас він звернув увагу на те, що потрібно виправити ситуацію, оскільки через відповідні аукціони банки придбали 40 мільйонів доларів, а потім половину суми Національний банк викупив назад, що може вказувати на спекулятивний характер таких операцій.

Крім того, глава держави висловив сумніви в обґрунтованості вартості готівкової валюти. «І платіжний баланс, і торговельний баланс на сьогодні зведені й не є загрозою стабілізації національних грошей», — сказав він, висловивши переконання, що гривня недооцінена.