Учора керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук і виконавчий директор Вестмінстерської фундації за демократію Девід Френч (на знімку ліворуч) підписали Меморандум про взаєморозуміння. Про це повідомила прес-служба Верховної Ради. Згідно з документом, сторони розпочинають співробітництво над втіленням чотирирічної програми під назвою «Зміцнення підготовки кадрів в апараті Верховної Ради України».

«Переконаний, що така співпраця допоможе і народним депутатам, і працівникам апарату Верховної Ради, і парламентським журналістам спрямовувати навички, здобуті під час зустрічей у програмі, на забезпечення широкого контролю за діяльністю органів виконавчої влади, поліпшити взаємодію з інститутами громадянського суспільства, що повністю відповідає нинішньому та майбутньому Верховної Ради», — зазначив Валентин Зайчук.

Вестмінстерська фундація за демократію, зокрема, зобов’язується підтримати підготовку програми курсів щодо менеджменту парламентської діяльності, фінансового контролю та на-гляду, ефективного обміну інформацією, забезпечення програми курсів кваліфікованими інструкторами та підготовки місцевих інструкторів; надання апарату Верховної Ради та народним депутатам можливості рівноцінного обміну з їхніми колегами із парламенту Сполученого Королівства; надання консультацій та коментарів до окремих законопроектів стосовно їх відповідності європейським стандартам; надання, за попереднім погодженням обох сторін, експертів для участі у слуханнях у комітетах, конференціях, практичних семінарах та «круглих столах»; проведення кваліфікованих тренінгів з вивчення парламентських технологій для працівників секретаріатів комітетів Верховної Ради та помічників-консультантів народних депутатів.

Завдяки збільшенню кількості задіяних у програмі парламентаріїв, працівників апарату Верховної Ради, вищих службовців та журналістів буде забезпечено ширший контроль за органами виконавчої влади та взаємодію з інституціями громадянського суспільства.

Фінансування програми забезпечуватиме Вестмінстерська фундація за демократію, яка тісно співпрацюватиме з Національним університетом «Києво-Могилянська академія» та Агенцією законодавчих ініціатив.

Виконавчий директор фундації наголосив, що підписання меморандуму підвищить ефективність її співпраці з апаратом Верховної Ради України. До того ж Д. Френч зазначив, що під час розробки програми основну увагу було приділено пріоритетним для Верховної Ради напрямам, і висловив сподівання на продовження співробітництва після завершення програми.

Надзвичайний і Повноважний Посол Великобританії в Україні Лі Тернер, який узяв участь у церемонії, назвав Україну «найбільш демократичною серед країн СНД» і запевнив, що Великобританія підтримує європейські прагнення нашої держави. «Ми раді долучитися до процесу розбудови демократичної, заможної і щасливої України», — сказав він, зазначивши, що програма «великою мірою опікуватиметься розвитком громадянського суспільства і співпраці з неурядовими громадянськими організаціями».

У церемонії підписання взяли участь голови парламентських комітетів з питань свободи слова та інформації — Ганна Герман, з питань бюджету — Микола Деркач, з питань європейської інтеграції — Борис Тарасюк.