У лютому, за повідомленням Держкомстату, споживчі ціни зросли на 1,5 відсотка.

Продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 1,4 відсотка, одяг і взуття — на 1,1, житлово-комунальні послуги — на 0,7, послуги зі здобуття освіти — на 0,2 відсотка. Найбільш стрімко у цінах зросли ліки та послуги охорони здоров’я — на 5,2 відсотка.

Отже, за два місяці інфляція сягнула 4,4 відсотка, в річному вимірі вона зросла на 20,9 відсотка.

Інфляційне тло цього року відмінне від того, що було рік тому. На часі воно характерне більш стрімким зростанням промислових цін (1,8 відсотка проти 0,4 відсотка у лютому минулого року). Здебільшого це сталося внаслідок подорожчання продукції металургійної та хімічної галузей. Водночас швидше за роздрібні в лютому зросли гуртові ціни на харчові продукти та безалкогольні напої (до 3,5 відсотка), на тютюнові вироби (до 10,2 відсотка), цукор (до 10,0 відсотка), олію та тваринні жири (до 9,2 відсотка), борошномельні та круп’яні вироби (до 3,1 відсотка) та ін. Це обіцяє подальше підвищення роздрібних цін.

На жаль, ринок продовжують турбувати девальваційні очікування та фіскальні нововведення. Нагадаю, подорожчання імпорту сьогодні зумовлює неабияким чином додатково встановлене імпортне мито у 13 відсотків. Лишається невизначеною доля задекларованих і нереалізованих зобов’язань перед МВФ. Це та інше вказує на нерелістичність річного прогнозу інфляції від уряду в 9,5 відсотка.