На Черкащині з участю Голови Верховної Ради України Володимира Литвина урочисто відзначено 195-річчя з дня народження Тараса Шевченка

Повинен прийти «апостол правди і науки»

У старовинних Моринцях, де 9 березня 1814 року побачив світ майбутній поет-пророк, глава парламенту разом з керівниками області поклав квіти до пам’ятника Матері. Велика кількість жителів Звенигородського та інших районів, котрі прийшли і приїхали на свято, приязно і тепло вітали на батьківщині Тараса Шевченка Голову Верховної Ради. Люди прагнули поділитися з Володимиром Литвином своїми думками щодо заповітів Кобзаря, його мрій про майбутнє України і про те, чи виконуються вони сьогодні у незалежній державі.

Земляки батька української нації не скаржилися на свої життєві негаразди — вони з болем ділилися переживаннями про долю країни. Запитували свого гостя про те, коли керівники держави «помиряться і дивитимуться одне одному у вічі». Коли припинять нескінченні взаємні звинувачення, бо від них їм, простим людям, «соромно перед усім світом, що у них такі правителі». З українців, пригадували моринчани рядки з поезії Шевченка, «сміються стороннії люде...». Співрозмовники Володимира Михайловича довірливо просили його «оброзумити» Віктора Ющенка і Юлію Тимошенко, налагодити між ними діалог і порозуміння.

Голова Верховної Ради, відповідаючи на численні запитання, пояснював, що він робить усе можливе і неможливе, аби «зв’язати докупи» очільників держави. Однак, зараз, коли розгорнулася жорстка і навіть жорстока боротьба за абсолютну владу, успіху у цій справі небагато.

Нагального вирішення потребує також концепція зовнішньої політики держави. Давайте проаналізуємо разом: хто з керівників провідних держав світу відвідував Україну останнім часом? Ніхто. Бо хіба йдуть у гості до хати, де безперервно триває сварка?! Ми самі штовхаємо себе до третього світу. Однак повинна ж колись прокинутись національна гідність і самоповага! Повинен прийти «апостол правди і науки»...

«Тут має побувати кожен українець»

Того ж дня у селі Шевченковому Володимир Литвин вклонився могилам батька та матері найвидатнішого сина українського народу, взяв участь і виступив на велелюдних зборах, присвячених ювілею Тараса Шевченка. Жителі колишньої Керелівки також сердечно привітали главу парламенту і довго згодом не відпускали, розмовляючи з почесним гостем. Володимир Михайлович поділився з людьми своїм баченням розвитку і облаштування міст, містечок, селищ і сіл країни. Нині, підкреслив, відновила роботу консультативна рада з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України, яка опрацьовує свою стратегію і тактику. Готується нова редакція Бюджетного кодексу, проект закону про Асоціацію місцевого самоврядування.

Відповідаючи на запитання щодо отримання другого траншу від МВФ, Володимир Литвин зауважив, що виконати вимоги цієї міжнародної інституції буде дуже важко, а то й неможливо. Адже підвищувати кожних півроку пенсійний вік своїх громадян Україна не зможе — нам ще далеко до європейського рівня та якості життя. Не можемо ми також піднімати планку сплати населення за комунальні тарифи тощо.

— Нам сьогодні, як ніколи, потрібно згуртуватися і працювати, — сказав глава парламенту. — А то дехто навіть радий кризі. Хоче на неї, як на війну, списати всі свої гріхи. Думаю, це йому не вдасться. Бо, як я ще раз переконався, народ усе бачить і розуміє. Тому я хочу щиро подякувати усім землякам Великого Кобзаря за збереження істинної пам’яті про нього, за віру і надію. Ця земля надихає і наснажує, змушує задуматися, яких батьків чиї ми діти. Тут має побувати кожен українець. Я бачу, що у селах Моринці, Шевченкове, Будищах та й в інших, пов’язаних з ім’ям Тараса Шевченка, чимало вже зроблено з благоустрою, однак ще багато належить виконати. Переконаний, до 200-літнього ювілею поета-мислителя ми впораємося і з цим завданням.

Черкаська область.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин з нагоди 195-ї річниці з дня народження Т. Г. Шевченка взяв участь у покладанні квітів до пам’ятника поетові, могили батька Кобзаря в с. Шевченкове Звенигородського району Черкаської області.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.