Уперше Федерація профспілок України виборола право впливати безпосередньо на ухвалення важливих рішень у державі, а її представники братимуть участь у засіданнях Кабінету Міністрів. На цьому наголосив під час прес-конференції народний депутат від Партії регіонів, голова ФПУ Василь Хара (на знімку).

«Жоден закон соціальної спрямованості або управлінське рішення не прийматимуться без участі експертів, представлених профспілками», — зауважив він.

За його словами, ФПУ нарешті стала виконувати свої прямі обов’язки. Зокрема, захищати права найманих працівників, реалізовувати свої ініціативи у сфері соціального захисту трудящих, що особливо важливо в період кризи.

Голова ФПУ зазначив, що уряд не виконує цілий ряд пунктів генеральної угоди, укладеної торік у квітні між Кабміном та ФПУ, в якій чітко окреслено принципи соціальної взаємодії між владою і профспілками: не встановлено соціальні нормативи, мінімальна зарплата не відповідає прожитковому мінімуму, не сформульовано антикризову програму, зростає заборгованість у зарплаті. Це змушує ФПУ вступити у колективний трудовий спір з урядом.

Окрім того, Василь Хара розповів, що 12 березня 2009 року відбудеться засідання ради ФПУ. На ньому планується висунути низку ініціатив щодо захисту прав працівників у період економічної кризи. За його словами, засідання матиме важливе значення для узгодження діяльності організацій ФПУ у всіх регіонах країни. На думку голови ФПУ, ефективність діяльності організації у тяжкий кризовий період залежатиме від прийнятих рішень.

Він також зазначив, що рада підіб’є підсумки роботи федерації за останні три місяці. «За цей час ФПУ стала набагато активнішою у відстоюванні власної позиції з актуальних питань захисту інтересів трудящих і може вести соціальний діалог з органами державної влади на рівних», — наголосив народний депутат.