У Комітеті з питань науки і освіти обговорили інформацію про результати аудиту Рахункової палати України стосовно ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству освіти і науки на зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) та моніторинг якості освіти. Роботу МОНУ визнано незадовільною.

Народні депутати також незадовільним вважають стан підготовки міністерством проектів змін та доповнень до чинного законодавства щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за можливі порушення процедур ЗНО.

Парламентарії рекомендували уряду внести на розгляд Верховної Ради відповідний проект закону.

Члени комітету звернули увагу міністерства на необхідність введення в дію нормативно-правових актів стосовно підвищення рівня стимулювання педагогічних, науково-педагогічних працівників, які залучаються до ЗНО якості освіти.

***

Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо надання статусу національного вищому навчальному закладу та процедури призначення керівників).

Проектом пропонується визначити Кабінет Міністрів відповідальним за надання ВНЗ статусу національного. Критеріями мають бути: загальнодержавне і міжнародне визнання результатів наукової та освітньої діяльності, функціонування на базі закладу профільних науково-дослідних інститутів, проведення фундаментальних наукових досліджень, наявність високопрофесійних досвідчених фахівців та їх авторських шкіл (не менше 50 докторів та 150 кандидатів наук, які працюють у закладі на постійній основі), сучасної матеріально-технічної бази та інститутів післядипломної освіти та не менше п’яти тисяч студентів.

Уряд відповідатиме і за позбавлення вузу цього статусу.

Законопроектом передбачається надання можливості національним ВНЗ самостійно встановлювати підвищені посадові оклади, стипендії та інші заохочувальні виплати.

Також пропонується зобов’язати власника або уповноваженого ним органу призначати на посаду керівника особу, рекомендовану вищим колегіальним органом громадського самоврядування, та проводити процедуру голосування виключно таємно.

Період перебування на посаді керівника закладу ІІІ—ІV рівня акредитації пропонується обмежити двома термінами.