Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламенту прийняти у другому читанні та в цілому законопроект «Про асоціації органів місцевого самоврядування».

Законопроектом передбачається визначити порядок створення асоціацій та припинення їх діяльності, права й обов’язки цих об’єднань, врегулювати питання взаємодії асоціацій з органами державної влади та місцевого самоврядування.

На засіданні члени комітету зазначали, що під час підготовки законопроекту до другого читання від суб’єктів законодавчої ініціативи надійшло 84 поправки, більшість з яких враховано. Зокрема, підтримано пропозицію, згідно з якою «асоціація та інші форми добровільних об’єднань органів місцевого самоврядування — добровільне неприбуткове об’єднання, створене органами місцевого самоврядування з метою більш ефективного здійснення своїх повноважень, захисту прав та інтересів територіальних громад, сприяння місцевому та регіональному розвитку».

За своїм статусом, наголошували народні депутати, асоціації поділятимуться на всеукраїнські та місцеві. Члени комітету врахували поправку, відповідно до якої всеукраїнські асоціації матимуть право ініціювати перед Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України проведення консультацій щодо законопроектів та проектів інших актів з питань місцевого та регіонального самоврядування.