Національна радіокомпанія України воскрешає радіодраму. Щойно підбито підсумки Другого всеукраїнського конкурсу «Відродимо забутий жанр».

Цю ініціативу активно підтримали наші провідні митці. Багато з них долучилися до постановок п’єс-переможців Першого конкурсу. Радіопостановки здійснювали Наталя Сумська, актор і режисер Петро Авраменко, актриса і радіорежисер Зінаїда Журавльова. А грали відомі артисти Лариса Кадирова, Василь Мазур, Петро Панчук, Олександр Форманчук, Тарас Постніков, Анжеліка Савченко, Валерій Шептекіта, Василь Обручов, Василь Довжик, Лариса Потапенко, В’ячеслав Глушенко, Оксана Шевчук.

У Другому конкурсі взяли участь досвідчені письменники і новачки. На розгляд подано понад 400 п’єс. 19 з них вийшли у фінал, а 11 стали переможцями та лауреатами.

Серед лауреатів — Михайло Снаговський, Василь Фольварочний, Олег Миколайчук, Наталя Бучель, Леся Білик, Наталя Осипчук, Наталя Близнюк, Наталя Коломієць. Дехто подав кілька п’єс. Тому Наталя Коломієць стала і лауреатом, і посіла третє місце. Її п’єса про Жорж Санд («Усмішка венеціанського лева») принесла авторці премію 2000 гривень. Наталя Коломієць у конкурсі бере участь не вперше. Торік вона стала лауреатом з п’єсою «Хрематофобія», що згодом потрапила на конкурс у Берліні, а нині її перекладають у Швеції.

Другу премію, 3000 гривень, виборола Євгенія Кононенко з радіодрамою «Телефонна елегія». А перша, 5000 гривень, дісталася Маргариті Норець («Мама Рома, або Епізод із життя субретки»). Уривки цих п’єс вже прозвучали в прямому ефірі. А повні варіанти вийдуть пізніше в І та ІІІ програмах радіо.

А ІІІ конкурс «Відродимо забутий жанр» уже оголошено відкритим.