Йдеться про малий і середній бізнес. Якщо ми, як країна, не зважимо на це, то втратимо неабияку рушійну силу, котра опиниться «в тіні», застерігає голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська.

Такої само думки й голова Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва Олександра Кужель і народний депутат Ксенія Ляпіна, котрі виступили співдоповідачами на «круглому столі», де обговорювали основні перешкоди здійсненню підприємницької діяльності та втіленню у життя дозвільної реформи.

Відтоді, як прийнято Закон «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності», спливло чимало води. Дискусія фахівців, представників органів державної влади, народних депутатів і міжнародних експертів засвідчила, що дозвільна система залишається найбільш обтяжливою, непрозорою і витратною процедурою. Одні згадували, що Україна посідає одне з останніх місць у світі в рейтингу складності дозвільної системи в будівництві, другі — про те, що в окремих регіонах запровадження «єдиного вікна» не зменшило, а збільшило видатки підприємців, треті — що центральними органами виконавчої влади абсолютну більшість законодавчих актів не приведено у відповідність з базовим Законом «Про дозвільну систему...». Тому одностайна думка така: реформа не стала пріоритетом для більшості органів виконавчої влади, а близько 700 дозвільних центрів, створених за три роки, ще не є альтернативою багатьом бюрократичним відомствам. Так, запровадження декларативного принципу започаткування бізнесу відбулося лише в сфері пожежного нагляду.

Серед рекомендацій учасників «круглого столу» законодавцям —впорядкувати перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, а Держкомпідприємництву — посилити контроль за додержанням законодавства у цій сфері. Складні та заплутані процедури одержання дозволів у сфері будівництва, доступу до інженерно-комунальних систем, землевідведення, як зазначали учасники «круглого столу», продовжують бути джерелом корупції і відлякують від України інвесторів.