Ранкове засідання 6 березня

На початку засідання Голова Верховної Ради привітав українських жінок, зокрема жінок-парламентаріїв, зі святом весни — 8 Березня.

Далі парламентарії взялися за розгляд політичних питань, одним з яких було призначення головою СБУ В. Наливайченка. 230 народних депутатів проголосували «за».

Хоча ще зранку народні депутати підтримали низку депутатських звернень, у тому числі стосовно незаконності дій СБУ під час затримання заступника начальника відділу Енергетичної регіональної митниці Держмитслужби Тараса Шепітька і про звільнення в. о. голови СБУ Валентина Наливайченка та його заступника Валерія Хорошковського.

Після цього, на вимогу фракцій БЮТ та «НУ—НС», Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив півгодинну перерву, після якої повідомив, що досягнуто згоди про розгляд питання з призначення Валентина Наливайченка на посаду голови СБУ у сесійній залі. Після цього слово було надано голові Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Анатолію Гриценку, котрий зазначив, що «це питання внесено і буде ухвалено з політичних міркувань». На думку А. Гриценка, на чолі спецслужби має стояти деполітизований фахівець, який здатен витримати будь-які зовнішні тиски, а тому особисто він голосуватиме проти. Окрім призначення голови СБУ, Верховна Рада 333 голосами ухвалила постанову «Про деякі питання організації діяльності Служби безпеки України», яка передбачає створення тимчасової спеціальної комісії з питань реформування СБУ та заслуховування 17 березня цього року звіту голови СБУ В. Наливайченка про стан функціонування спецслужби, кадрове забезпечення та управління майном.

Також учора на порядку денному стояло питання про звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008—2009 роках. Проте заступник голови ТСК Олександр Гудима (БЮТ), виходячи з того, що, за його словами, «останнім часом комісія не проводила своїх засідань та не має затвердженого звіту», запропонував зняти це питання з розгляду. У відповідь голова слідчої комісії Інна Богословська (ПР) заявила, що ТСК створюються для надання можливості опозиції контролювати дії влади. Та як тільки комісія отримала матеріали, які можуть свідчити про зловживання влади у газовій сфері, її члени, що представляють провладні фракції, перестали приходити на засідання. «Ми можемо перенести звіт, але якщо хтось думає, що завдяки саботажу вдасться зняти це питання з розгляду, то цього не буде», — заявила вона. Під час подальшого обміну думками народний депутат Олександр Зарубінський (Блок Литвина) зазначив: якщо звіт не затверджено, то не може бути і звіту комісії.

Підбиваючи підсумки цього короткого обговорення, В. Литвин повідомив, що отримав звернення низки народних депутатів про те, що комісія не працює, та передав його до Регламентного комітету і запропонував перенести розгляд цього питання. І. Богословська, не погоджуючись із такою постановкою питання, заявила, що або Верховна Рада проголосує за перенесення звіту, або вона не зійде з парламентської трибуни. Після цих її слів представники фракції Партії регіонів заблокували трибуну та президію. Однак невдовзі голова Регламентного комітету Олександр Єфремов (ПР) запропонував підтримати пропозицію головуючого про заслуховування звіту комісії наступної п’ятниці.

Верховна Рада розглянула та ухвалила у першому читанні проект закону про прикордонний контроль. За словами голови адміністрації Державної прикордонної служби Миколи Литвина, прийняття цього акту зумовлене виконанням Україною зобов’язань стосовно адаптації законодавства до стандартів ЄС та необхідністю визначення чітких правил і умов перетину державного кордону особами, транспортними засобами та вантажами.