Відкриття відбулося в рамках святкування 60-річчя Володимира Івасюка — 4 березня. Варто відзначити, що саму музичну школу в невеличкому районному Кіцмані відкрили у 50-х роках з ініціативи батька Володимира Івасюка.

Він зібрав понад 120 підписів мешканців міста, які бажали, щоб їхні діти здобули музичну освіту. Михайло Івасюк зумів відстояти свою ідею в Чернівцях, і музичну школу в Кіцмані відкрили, а серед перших за результатами вступних іспитів до неї зарахували п’ятирічного Володю Івасюка.

Першу екскурсію по музею провела однокласниця Володимира по музичній школі, а нині викладач-методист цього закладу Галина Семенюк. Школа вже 14 років носить ім’я Володимира Івасюка. Фотохудожник із Тернопільщини Роман Островський презентував музеєві фото з першого фестивалю «Червона рута». Перша імпреза пісенного фестивалю «Червона рута», за словами Романа Островського, відбулась у 1988 році в Кіцмані — на малій батьківщині Володимира Івасюка, але не набула широкого розголосу. Лише через рік у Чернівцях фестиваль «Червона рута» здобув визнання й зіграв вирішальну роль у розвитку сучасної української естради.

На облаштування музею з обласного та районного бюджетів було виділено понад 360 тис. грн.