Учора Верховна Рада нарешті затвердила на посаді голови Служби безпеки Валентина Наливайченка. Хоча донедавна він піддавався різкій критиці з боку народних депутатів. Зокрема, його звинувачували навіть у розвалі СБУ. Чому ж так різко змінилася думка парламентаріїв?

Передусім цьому рішенню передували події в НАК «Нафтогаз України». У вівторок під охороною працівників «Альфи» в компанії з’явилися слідчі СБУ, котрі почали виїмку документів. А напередодні був затриманий працівник енергетичної митниці, що передала на баланс «Нафтогазу» 6,3 мільярда кубометрів блакитного палива, яке ще донедавна належало «Росукренерго». Детальніше про це ви можете прочитати в попередньому номері «Голосу України» у матеріалі «Мутна справа» про 11 мільярдів кубометрів газу».

Оглядачі одразу заговорили про новий виток війни між Президентом Віктором Ющенком і Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Хоча ще в понеділок обидва лідери країни підписали лист до Міжнародного валютного фонду для отримання другого траншу кредиту. Проте, схоже, це було перемир’я.

У вівторок Верховна Рада відправила у відставку міністра закордонних справ Володимира Огризка. Разом із комуністами і регіоналами за таке рішення проголосували і 49 бютівців, у тому числі близькі до Юлії Тимошенко. Водночас парламентарії на пропозицію БЮТ скасували вибори до Тернопільської обласної ради. На думку багатьох аналітиків, це сталося через різке падіння рейтингу цієї політичної сили в краї, де на дочасних парламентських виборах 2007 року за неї проголосували понад 60 відсотків виборців.

Безперечно, вплинуло на відносини між главою держави і прем’єром й інтерв’ю, яке Юлія Тимошенко перед візитом до Франції дала тамтешнім журналістам. Вона, зокрема, не приховувала своїх президентських амбіцій, звинуватила главу держави в усіх проблемах і заявила, що найкращий вихід із ситуації — дочасні президентські вибори.

Схоже, саме це й спонукало колишнього главу держави Леоніда Кучму зробити заяву про свою участь у майбутніх президентських перегонах. Щоправда, в середу він і Леонід Кравчук закликали політиків припинити ділити владні повноваження, а свої зусилля зосередити на подоланні економічної кризи. Обидва екс-президенти звернулися до Віктора Ющенка з закликом взяти на себе відповідальність «і очолити процеси, які дадуть змогу зберегти українську державність». Цього очікують від нинішнього гаранта Конституції і мільйони українців.

Хоч би як розвивалися події далі, можна лише констатувати чергове весняне загострення на владному олімпі.