Вечірнє засідання 5 березня

Проектом змін до закону про міліцію поліпшується соціальний захист її працівників. Представникам органів внутрішніх справ гарантується безоплатне медичне забезпечення, яке здійснюється в лікувально-профілактичних закладах МВС, поінформував представник Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Малишев. Документом, який парламентарії прийняли за основу, також передбачається, що зміна підпорядкування закладів охорони здоров’я, які належать МВС, може здійснюватись лише на основі закону.

Проект змін до закону про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів стосується обмеження споживання і продажу слабоалкогольних напоїв. За словами заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка, документом визначається поняття «слабоалкогольні напої», а також забороняється їх уживання в громадському транспорті, на території дитячих майданчиків, у навчальних, освітньо-виховних та медичних закладах, в інших установах. Пропонується також обмежити місця продажу таких напоїв. Він наголосив, що в країні різко зростає споживання алкоголю, зокрема молоддю. А це дає підстави говорити про загрозу моральному і фізичному здоров’ю українського суспільства. За прийняття цього документа за основу зголосилося 384 народних депутати.

Народні обранці ухвалили постанову про деякі невідкладні заходи з підтримки закладів культури в період економічної кризи. Голова Комітету з питань культури і духовності Володимир Яворівський наголосив: документом передбачено запропонувати органам виконавчої влади та місцевого самоврядування вжити невідкладних заходів для збереження існуючої мережі закладів культури, не допускати їх виселення з приміщень державної та комунальної власності, не скорочувати їх фінансування тощо.