«Ми, мешканці вулиць Державна, Южногорняцька, Червона Зоря (Донецьк, Кіровський район), просимо вас допомогти нам розібратися в такій історії. В 2006 році мешканці 132 будинків вступили до кооперативу «Газ-2004», внісши пайовий внесок і власні кошти (шість тисяч гривень кожен) на будівництво газопроводу по наших вулицях. Роботи виконуються підрядником — ТОВ «Промуніверсалбуд». Кошти із населення приймав фінансовий директор кооперативу.

Загальна вартість робіт становить 1,5 мільйона гривень. Будівельники виконали більшу частину робіт на суму понад один мільйон гривень, тобто були витрачені кошти мешканців селища і бюджетні гроші. Керівництво кооперативу і підрядник пообіцяли, що будівництво газопроводу буде завершене до початку вересня 2007 року. Більшість мешканців уже виконали індивідуальні проекти і роботи в будинках (у середньому по чотири тисячі гривень за кожен проект), встановили котли і газову апаратуру (це ще від трьох до п’яти тисяч гривень). При цьому багато хто, повіривши обіцянкам, розібрав печі опалення і викинув вугільні котли. В результаті багато сімей минулу зиму провели без тепла, тому що після витрат на газифікацію грошей на вугілля вже не залишилося.

Зібрати додаткові кошти на завершення будівництва лише за рахунок мешканців немає можливості, тому що це — ветерани праці, пенсіонери, молоді сім’ї із дітьми тощо. Третю чергу газифікації планувалося завершити в третьому кварталі минулого року. Однак завершення будівництва не видно. Ситуація в країні така, що інфляція щодня збільшує вартість і будматеріалів, і робіт. Мешканці селища не вірять і не сподіваються, що їхні проблеми будуть вирішені. Ходимо по всіх інстанціях, але результату немає. Сподіваємося бути почутими через вашу газету. Можливо, справа зсунеться з мертвої точки».

Кореспондент «Голосу України» відвідав селище Рутченківського заводу «Гормаш», де мешкають автори звернення. Вулицями тягнуться газові труби. Ось тільки газу в них немає. «На цю зиму купили вугілля за свої гроші, — розповідає Євгенія Коцан. — Я працюю вчителькою в школі, заробляю небагато. А гарне вугілля коштувало восени дорого — до тисячі гривень за тонну». Під час розмови із господаркою до кімнати заглядає маленький син Євгенії. Він тепло вдягнений: температуру в будинку навряд чи можна назвати комфортною. Дві зими поспіль родина чекає на газ.

Мешканці селища кажуть, що вірили в швидку газифікацію, бо сусідні вулиці «блакитне паливо» отримували досить швидко. Але остання черга газифікації зачекалася виконання обіцянок. При цьому деякі надто довірливі громадяни поспішили розібрати пічки в будинках і поставили газові котли. Хтось заради пайового внеску та нового обладнання влізав у кредити. Хтось — відмовляв собі й своїй родині в усьому. «Ми не задоволені, — розповів ветеран праці Володимир Бражевський. — Жили посеред будівництва, при цьому будівельники не поспішали. А ми ж усі гроші наперед заплатили. Хіба це провина мешканців, що із бюджету щось там не дійшло?»

На запит «Голосу України» стосовно звернення мешканців селища Рутченківського заводу «Гормаш» газета отримала відповідь із міської ради: «Кошти на завершення будівництва газопроводу по вулицях Державна, Южногорняцька, Червона Зоря, Айлантова, Суворова Кіровського району в сумі 224,732 тисячі гривень перераховані управлінням капітального будівництва міської ради на рахунок підрядної організації ТОВ «Промуніверсалбуд», яка виконує роботи із газифікації селища «Гормаш», про що було повідомлено заявникам листами від 22.12.2008 р.», — йдеться у листі, підписаному першим заступником начальника фінансового управління міськради С. Жовницькою.

Отже, за час підготовки матеріалу до друку надійшла решта бюджетних коштів, призначених на газифікацію селища. Я зателефонувала фінансовому директору кооперативу «Газ-2004» Анатолію Бєлову і поцікавилася сьогоднішнім станом справ на будівництві. «Днями відбулося зібрання членів кооперативу. Вирішено завершити роботи і підключати будинки. Крім того, ще п’ять власників будинків попросилися до нашого кооперативу, вирішено добудувати газопровід до них (це близько 40 метрів). Уже в лютому газопровід буде введено в експлуатацію. Всього газ отримають 132 будинки».

А от самі заявники не поділяють оптимізму керівників кооперативу. «Нам оголосили, що для завершення будівництва треба доплатити ще по 300 гривень, — повідомив В. Бражевський. — Хоча затримка не з нашої вини, мешканці внесли свої кошти ще два роки тому. На газопроводі багато що не дороблено, сумніваюся, що його введуть в експлуатацію, як обіцяють».

«Голос України» обіцяє стежити за завершенням газифікації віддаленого селища.

До речі. За словами міського голови Олександра Лук’янченка, в 2008 році з міського бюджету на газифікацію будинків приватного сектору виділені близько восьми мільйонів гривень.